Naša stranka | Zvjezdan Karadžin: Tražimo od GIKIL-a da nas izvijesti o tačnim uzrocima požara
  • Početna
  • Novosti
  • Zvjezdan Karadžin: Tražimo od GIKIL-a da nas izvijesti o tačnim uzrocima požara
Zvjezdan Karadžin: Tražimo od GIKIL-a da nas izvijesti o tačnim uzrocima požara

Zvjezdan Karadžin: Tražimo od GIKIL-a da nas izvijesti o tačnim uzrocima požara

14.08.2021.

Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u TK, ali i cijela Vlada zbog brige za zdravlje stanovništva i okoliš zahtijeva od kompanije Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) da objasni šta se desilo sinoć u Koksari i obrazloži konkretne razloge koji su doveli do enormne količine dima i vatre uslijed prekida napajanja električnom energijom.

Iz GIKIL-a su kao obrazloženje za enormnu količinu dima i vatre naveli da je uslijed nestanka električne energije u rad pušten parni sisač, te je višak koksnog gasa spaljen po tehnološkoj proceduri na sigurnosnim bakljama koksne baterije V.

Pozivamo kompaniju GIKIL u okviru koje djeluje fabrika Koksara da odgovori o kakvom se propustu radi i da li su poduzete sve mjere koje se trebaju primijenjivati u slučaju nestanka električne energije.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin, kao i premijer TK Kadrija Hodžić zahtijevaju od kompanije GIKIL da uz pismeni izvještaj o incidentu koji se desio sinoć odgovore i na pitanje da li su spremne sve mjere koje treba poduzeti u skladu s planom u slučaju nesreća velikih razmjera.

Zahtijevamo da se izvještaj i obrazloženje dostave u što kraćem roku na adrese Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Kantonalne uprave civilne zaštite TK i Općinskog štaba civilne zaštite Lukavac.

Vlada TK će pomno pratiti situaciju i insistirati da kompanija GIKIL kroz buduće aktivnosti provede sve potrebne mjere zaštite čime bi se onemogućio negativan uticaj na zdravlje stanovništva općine Lukavac i Tuzlanskog kantona.

Pored kompanije GIKIL, Kantonalna vlada će pratiti i ostale privredne subjekte koji svojim djelovanjem mogu narušiti zdravlje stanovništva i okoliš.