Naša stranka | Zvjezdan Karadžin: Šićki brod bit će sportsko-rekreaciona zona
Zvjezdan Karadžin: Šićki brod bit će sportsko-rekreaciona zona

Zvjezdan Karadžin: Šićki brod bit će sportsko-rekreaciona zona

03.05.2021.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojene su Izmjene i dopune Prostornog plana koje je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice. Ministar Zvjezdan Karadžin posebno ističe usvajanje amandmana kojima je traženo da prostor nekadašnjeg površinskog kopa Šićki brod u cijelosti bude zona za sport i rekreaciju:

“Intervenisao sam da se umjesto prikazanih 210, prostor zaokruži na cjelokupnih 296 hektara tako da nema mjesta za nešto što je bilo predmet spora, šljačište.” Posebno ističe da je to bilo i jedno od predizbornih obećanja Naše stranke u čije ime i obnaša dužnost ministra u Vladi TK.

Osim rješenja za Šićki brod, novim Prostornim planom privredne zone su povećane za 50 posto. To posebno cijene privrednici iz Gračanice: “Ovim izmjenama smo u Gračanici povećali građevinsko stambeno zemljište za 396 hektara i građevinsko privredno za 170 hektara više nego što je planirano u Prostornom planu Grada Gračanice. Da nismo to uradili, privrednici bi bili prinuđeni kupovati to zemljište u drugom entitetu”, kaže Karadžin.

Također, sačuvano je i poljoprivredno zemljište koje zauzima oko 33 posto Tuzlanskog kantona, ali i šume koje zauzimaju oko 50 posto. Planirane su, također, turističko-rekreacione zone u okviru zaštićenog pejzaža Konjuh, kao i trasa autoputa Tuzla – Brčko.