Naša stranka | Zlatko Pajazetović: Dom kulture u Kladuši gradi se duže od njujorških blizanaca
  • Početna
  • Novosti
  • Zlatko Pajazetović: Dom kulture u Kladuši gradi se duže od njujorških blizanaca
Zlatko Pajazetović: Dom kulture u Kladuši gradi se duže od njujorških blizanaca

Zlatko Pajazetović: Dom kulture u Kladuši gradi se duže od njujorških blizanaca

30.04.2021.

Dom kulture u Velikoj Kladuši je u fazi rekonstrukcije od 2009. godine. Zlatko Pajazetović, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Velika Kladuša, ni danas ne može doći do odgovora koliko će rekonstrukcija trajati, a prikrivanje tog odgovora poprima razmjere groteske.

„Za izgradnju Svjetskog trgovinskog centra, čuvenih njujorških blizanaca, arhitekta je izabran 1962, a tornjevi su otvoreni 1973. Dom kulture u Velikoj Kladuši nije reprezentativna građevina ni kad se uzme u obzir Kanton, a kamo li cijeli svijet. Ipak, dužinom gradnje koja traje 12 godina nadmašili smo i njujorške blizance. Bez obzira na njegovu reprezentativnost, on je nama Kladušanima od neprocjenjivog značaja. Od kino projekcija, školskih i drugih priredbi, predstava, koncerata, književnih večeri i svih drugih kulturnih sadržaja – sve se odvijalo tu. I ne odvija se već 12 godina. Posljednja faza izgradnje počela je u martu prošle godine. Završetak radova bio je predviđen za 120 dana.

Prije dva mjeseca sam kao vijećnik postavio nekoliko pitanja:

U kojoj fazi je projekat rekonstrukcije zgrade JU Centar za kulturu i obrazovanje? Koliko je utrošeno novca iz budžeta Općine na izgradnju zgrade Centra za kulturu i obrazovanje u prošloj godini i zašto radovi nisu završeni u roku koji je naveden na tabli? Koji je rok za završetak svih radova i koja sredstva su potrebna za to?

Odgovor sam dobio samo na jedno pitanje i to neformalnim putem. Neko je, naime, na tablu na gradilištu mjesto gdje je trebao stajati upisan datum završetka radova nalijepio izolir traku želeći reći da je neodređen.

 

Krajnje je vrijeme da se u cijelu priču uključi Tužilaštvo jer se sve po pitanju rekonstrukcije ovog objekta odvija krajnje netransparentno. Do sada je utrošeno preko 700 hiljada KM, a prošle godine je čak iz kantonalnog budžeta izdvojeno 187 hiljada KM namjenskih sredstava od čega je utrošeno 73 hiljade, ali ne znamo na šta. Odgovornim za ovo smatram sve načelnike u prethodnih 12 godina, Admila Mulalića, Edina Behrića i Fikreta Abdića.“