Naša stranka | Zlatan Ljuhar: Podržite kandidate Naše stranke za Općinsko vijeće i kandidata Četvorke za načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića
  • Početna
  • Novosti
  • Zlatan Ljuhar: Podržite kandidate Naše stranke za Općinsko vijeće i kandidata Četvorke za načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića
Zlatan Ljuhar: Podržite kandidate Naše stranke za Općinsko vijeće i kandidata Četvorke za načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića

Zlatan Ljuhar: Podržite kandidate Naše stranke za Općinsko vijeće i kandidata Četvorke za načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića

12.11.2020

Zlatan Ljuhar predsjednik je Općinskog odbora Naše stranke Stari Grad i nosilac liste Naše stranke za Općinsko vijeće u toj Općini. U svom predstavljanju govori o planovima Naše stranke u Starom Gradu u narednom vijećničkom mandatu, kampanji i odnosima unutar koalicije Četvorka.

Koalicija sa ostalim strankama Četvorke

Zajednička kampanja Četvorke je jedan novi pozitivan trend za koji se nadamo da će se nastaviti i u narednim izbornim kampanjama.  Naši građani su nažalost do sada bili naviknuti na negativne i svađalačke kampanje između različitih političkih stranaka. Zato vjerujem da je ovaj sportski duh i dobra saradnja stranaka Četvorke na ovim lokalnim izborima svima vratila nadu da jedna drugačija politička kultura moguća u ovoj državi. Kada pobijede načelnici koji dolaze iz koalicije Četvorka i kada vijećnici ove četiri stranke uspiju formirat većine u općinskim vijećima građani će dobiti priliku da vide kako izgleda transparentan rad lokalnih vlasti i kako postoje ljudi koji ispunjavaju svoja predizborna obećanja.

Projekti u Općini u narednom mandatnom periodu

Plan je da se odmah po konstituisanju Općinskog vijeća krene sa realizacijom projekata koje smo izdvojili kao prioritete za naredne četiri godine. Tu ima zaista jako bitnih projekata za građane Starog Grada, ali i veliki broj inovativnih ideja za unapređenje naše općine. Projekti koji su meni lično posebno zanimljivi su: proširenje turističke ponude na Trebeviću, kroz obnovu i revitalizaciju trebevićke opservatorije te obnovu starog Apelovog puta. Naravno da je turizam najbitnija privredna grana u Starom Gradu te da je potrebno proširiti turističku ponudu, ali nas je kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 naučila da je bitno da jačamo i druge djelatnosti u našoj općini. Važno je da Stari Grad učinimo poslovno atraktivnijim. Bitno je poboljšati poslovni ambijent za nove i postojeće privrednike, kroz obnovu i modernizaciju poslovnih prostora i omogućavanje administrativnih olakšica za poslovanje u Starom Gradu. Stari Grad ima potencijal da postane jedna od najatraktivnijih poslovnih zona u Sarajevu i to moramo iskoristiti. Neiskorištene prostore treba obnoviti i pretvarati u biznis zone, kroz otvaranje atraktivnih kancelarijskih prostora i co-working HUB-ova, kako bi najstarija sarajevska općina bila sjedište za što više preduzeća. Ovo će nam biti jedan od glavnih prioriteta za naredni mandatni period. Pored oporavka privrede, prioritet je naravno i očuvanje zdravlja stanovništva. Planiramo tražiti izgradnju punkta Hitne pomoći u sklopu Doma zdravlja, kao i službu palijativne njege i obezbijediti preventivne preglede za zdravstveno neosigurana lica u općini Stari Grad. S obzirom na to da smatramo da Općina treba biti partner našim najmlađim sugrađanima na njihovom putu obrazovanja i zaposlenja, ulaganje u školske objekte kroz otvaranje modernih, multimedijalnih kabineta i fiskulturnih sala će dodatno unaprijediti kvalitet osnovnog obrazovanja u Starom Gradu.

Osvrt na proteklu kampanju

Kampanja za lokalne izbore 2020. godine je po mnogo čemu specifična. Želio bih da pohvalim sve vrijedne članove Naše stranke koji su u vrijeme pandemije radili na širenju ideje Naše stranke. Ovo je posebna kampanja u smislu zajedništva među članovima i kandidatima stranaka Četvorke i podrške našim zajedničkim kandidatima za načelnike. Osim navedenog, ovu kampanju je, nažalost, obilježila i pojačana huškačka retorika na članove Naše stranke, a koja dolazi od strane zvaničnih organa SDA. Iako je nacionalistička retorika prema Našoj stranci nama od ranije poznata ta retorika je ovih dana dovedena do usijanja. Po prvi put nam se dešavaju situacije da naši aktivisti i kandidati koji rade ulične akcije dijeljenja letaka širom općine Stari Grad nam prepričavaju svoja negativna iskustva gdje oni bivaju tjerani iz haustora i ulica u kojima ih nazivaju četnicima i da dolaze iz četničke stranke.

Takav oblik vrijeđanja naših aktivista i kandidata za lokalne izbore 2020. godine smatramo neprihvatljivim i pozivamo nadležne organe da najoštrije sankcionišu odgovorne.

Poruka građanima

Ovaj teški period je pokazao koliko je bitno da nas vode odgovorni i sposobni ljudi. Stoga, pozivam sve naše sugrađane i sugrađanke da u što većem broju izađu na Lokalne izbore 15. novembra, uz poštivanje epidemioloških mjera držanja distance i nošenja maski. Podržite kandidate Naše stranke za Općinsko vijeće i zajedničkog kandidata Četvorke za načelnika Starog Grada gospodina Ibrahima Hadžibajrića. Ovom prilikom obećavam da ćemo i nakon izbora sve građane maksimalno uključiti u rad načelnika i Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.