Naša stranka | Vlada TK dokazala da je spremna na kršenje zakonskih procedura
Vlada TK dokazala da je spremna na kršenje zakonskih procedura

Vlada TK dokazala da je spremna na kršenje zakonskih procedura

17.08.2022.

Naša stranka TK upozoravala je još od marta ove godine da je Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK diskriminirajući, a potvrdu naših tvrdnji dobili smo i u vidu odgovora Ureda ombudsmana za ljudska prava BiH.

Podsjećamo, zastupnice Naše stranke u Skupštini TK Amra Nadarević Vodenčarević i Mirela Trepanić Grbešić još 6. 3. 2022. godine Skupštini TK uputile su inicijativu za izmjenu prethodno spomenutog Pravilnika i zahtijevale njegovo usklađivanje sa zakonima imajući u vidu da je isti diskriminirajući i da bi njegovim neusaglašavanjem sa zakonima moglo doći do diskriminacije, eventualnih sporova i nezakonitog i nepravilnog postupka izbora kandidata.

Dana 1. 8. 2022. godine Ured ombudsmana za ljudska prava BiH dostavio je Preporuku Vladi TK, odnosno Ministarstvu obrazovanja i nauke TK da bez odlaganja pristupi izmjenama Pravilnika o uslovima i kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK, imajući u vidu odredbe pozitivnih zakonskih propisa koji propisuju zabranu svakog vida diskriminacije. Osim ove, dostavljena je i preporuka Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, odnosno Inspektoratu za obrazovanje, nauku kulturu i sport da poduzme neophodne radnje i mjere iz okvira svoje nadležnosti kako bi se osigurala zakonitost u provođenju predmetne konkursne procedure za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama, kao i preporuka svim prethodno navedenim nadležnima da se u roku od 15 dana od dana prijema ove preporuke obavijeste Ombudsmani BiH o načinu na koji će ova preporuka biti ispoštovana.

„Pozivamo nadležne da hitno ispoštuju preporuke Ombudsmana i da prestanu sa kršenjem zakonskih procedura. Mi nikada nećemo odustati od borbe za pravedno društvo, te ćemo ustrajati u svojoj namjeri da se nepravda i šteta svim onima koji su pogođeni ovim kršenjem zakonskih propisa od strane Vlade TK isprave. Diskriminacija i nezakonito vođenje konkursnih procedura moraju već jednom biti zaustavljeni“ - poručili su iz Naše stranke.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!