Naša stranka | Vildana Bešlija: Vodič za mentalno zdravlje mladih bit će od velike pomoći roditeljima tinejdžera
  • Početna
  • Novosti
  • Vildana Bešlija: Vodič za mentalno zdravlje mladih bit će od velike pomoći roditeljima tinejdžera
Vildana Bešlija: Vodič za mentalno zdravlje mladih bit će od velike pomoći roditeljima tinejdžera

Vildana Bešlija: Vodič za mentalno zdravlje mladih bit će od velike pomoći roditeljima tinejdžera

19.05.2022.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke, na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tražila je da se izradi vodič za mentalno zdravlje mladih.

Svrha kreiranja ovakvog vodiča je u tome da se roditelji-odgajatelji upoznaju s izazovima svoje djece u adolescentskoj dobi, s naglaskom na njihovo mentalno zdravlje. Na jednom mjestu naći će se informacije o izazovima u odgoju, tradicionalnim shvatanjima i strahovima koje modernizacija društva i razvoj tehnologije sa sobom nose.

Roditelji će dobiti savjete kako prepoznati određene simptome anksioznosti i depresije, ali i gdje potražiti savjete i pomoć bez straha od stigmatizacije društva i okoline.

Potreba za ovakvim vodičem je više nego očita, smatra Bešlija: „Adolescenti mogu biti posebno osjetljivi na socijalnu isključenost, diskriminaciju, stigmu ili obrazovne poteškoće - od kojih su mnoge pojačane tijekom pandemije.

Čak i prije pandemije COVID-19, slučajevi mentalnih problema kod tinejdžera bili su u porastu. Misli o samoubistvu ili pokušaji samoubistva među tinejdžerima su porasli na 63,3% između 2005. i 2018.“

Na izradi vodiča radit će stručnjaci psiholozi, poželjno bi bilo i da se uključi Vijeće roditelja KS kao i socijalni radnici. Vodič će biti dostupan online.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!