Naša stranka | Vildana Bešlija: Omogućiti svima pravo na članstvo u JU Biblioteke Sarajevo
  • Početna
  • Novosti
  • Vildana Bešlija: Omogućiti svima pravo na članstvo u JU Biblioteke Sarajevo
Vildana Bešlija: Omogućiti svima pravo na članstvo u JU Biblioteke Sarajevo

Vildana Bešlija: Omogućiti svima pravo na članstvo u JU Biblioteke Sarajevo

13.01.2021.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je inicijativu kojom traži da se osobama koje nemaju stalno ili privremeno boravište na području Kantona Sarajevo omogući pravo članstva u ”JU Biblioteke Sarajevo”.

”Pravila o članstvu JU Biblioteke Sarajevo kažu da korisnik može postati svaki građanin Kantona Sarajevo, odnosno Bosne i Hercegovine koji ima stalno ili privremeno boravište na području Kantona Sarajevo. Ovo je ograničavajuće prema studentima, strancima koji žive u BiH, ali i osobama u radnom odnosu u Kantonu Sarajevo, koji nemaju stalno ili privremeno boravište na području Kantona Sarajevo a žele koristiti usluge JU Biblioteke Sarajevo.

Kanton Sarajevo je obrazovni centar Bosne i Hercegovine u kojem se nalazi nekoliko visokoškolskih ustanova, na kojima se školuju i studenti iz ostatka Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih nemaju prijavljeno stalno ili privremeno boravište u Kantonu Sarajevo. Ovim osobama se mora osigurati pravo članstva, uz predočen dokaz o školovanju ili radnom odnosu u Kantonu Sarajevo. Usvajanjem ove inicijative problem se rješava, a dugoročno ovo za JU Biblioteke Sarajevo može generisati više profita”, poručila je Bešlija.