Naša stranka | Vildana Bešlija: Neophodno je mijenjati patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu
  • Početna
  • Novosti
  • Vildana Bešlija: Neophodno je mijenjati patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu
Vildana Bešlija: Neophodno je mijenjati patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu

Vildana Bešlija: Neophodno je mijenjati patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu

14.11.2023.

Povodom femicida počinjenog jučer u Sarajevu, oglasila se Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Neophodno je ispitati postupanje svih organa u ovom slučaju posebno uzimajući u obzir ranije incidente nasilja koji su se desili. Pored dobre reakcije specijalne policije, treba nam hitna reakcija svih relevantnih organa i jasna poruka o tome šta je urađeno po planu provođenja zaštitnih mjera, kakva je bila procjena ugroženosti, kako su proveli procjenu ugroženosti, ako su je uopće proveli.

Prevencija je dio Zakona o zaštiti  od nasilja u porodici, a kazne su mjera opće prevencije i svojevrsna kompenzacija žrtvama.

Krajnje je vrijeme da se poduzmu sve mjere s ciljem sagledavanja odgovora u pogledu zaštite žrtava i gonjenja počinilaca nasilja nad ženama i nasilja u porodici zbog slučaja ubistva žene, i drugih članova zajednice, koji se nedavno dogodio u Gradačcu, danas u Sarajevu, ali i zbog sličnih prethodnih slučajeva koji se dešavaju u BiH.

Mi moramo iskorijeniti stereotipe i predrasude u društvu i kod profesionalaca. Neophodno je mijenjati tradicionalno patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu.

Svaka vrsta dominacije, pogotovo primjene sile nad ženom od strane partnera je nedopustiva i bez opravdanja.

Ako uporedimo slučajeve femicida, očigledno je da je ista porodična slika i nažalost ista posljedica, zato je neophodno sistemski  se posvetiti ozdravljenju društva i izmjenama zakona i strategija koje su pokrenute u Federalnom parlamentu i već su trebale biti donesene, tj. najkasnije do oktobra po obećanju ministra pravde. Zato još jednom apelujem i hitno tražim obećane izmjene zakona.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!