Naša stranka | Vildana Alibabić: Politička moć u USK u potpunosti je u rukama Vlade, Skupština je izgubila kredibilitet
  • Početna
  • Novosti
  • Vildana Alibabić: Politička moć u USK u potpunosti je u rukama Vlade, Skupština je izgubila kredibilitet
Vildana Alibabić: Politička moć u USK u potpunosti je u rukama Vlade, Skupština je izgubila kredibilitet

Vildana Alibabić: Politička moć u USK u potpunosti je u rukama Vlade, Skupština je izgubila kredibilitet

29.09.2021.

Nastavak 19 sjednice Skupštine USK nije održan jer nije bilo kvoruma. Tim povodom održana je press konferencija na kojoj su govorili zastupnici i zastupnice opozicije, među njima i zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić. Zastupnica Alibabić je istakla opasnosti koje se kriju iza takvih parlamentarnih poremećaja:

"Trenutno se nalazimo u pat poziciji za upravljanje političkim procesima koje treba da radi Skupština USK. Niko nema dovoljnu snagu da formira parlamentarnu većinu. Također je vrlo važno naglasiti da ovo stanje traje već pune dvije godine, a većina je postojala samo u dva slučaja i to u oba samo prilikom usvajanja budžeta, jednom za korona budžet 2020. godine i drugi put za budžet 2021. godine kad smo u skupštini imali političko iznenađenje“, rekla je Alibabić.

Posebna je opasnost ovakvog stanja, kako je istakla zastupnica Alibabić, u tome što se na ovaj način upravljanje političkim procesima prebacuje sa zakonodavne na izvršnu vlast. Zakonodavna vlast tako gubi autoritet, gubi kredibilitet i potpuna politička moć se prebacuje na izvršnu vlast. Ni to ne bi bio problem da se odlučivanje o političkim procesima vrši u kabinetu premijera Vlade USK, što se u USK ne dešava.