Naša stranka | Vibor Handžić: Istrajat ćemo u svojoj borbi i pobijediti propagatore mržnje
  • Početna
  • Novosti
  • Vibor Handžić: Istrajat ćemo u svojoj borbi i pobijediti propagatore mržnje
Vibor Handžić: Istrajat ćemo u svojoj borbi i pobijediti propagatore mržnje

Vibor Handžić: Istrajat ćemo u svojoj borbi i pobijediti propagatore mržnje

28.08.2021.

Na današnji dan, prije 26 godina, s neprijateljskih položaja iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata koja je na licu mjesta ubila 43, a teže i lakše ranila 84 naša sugrađana i sugrađanke. Bio je to drugi masakr na Markalama. Ova tužna godišnjica obilježena je danas na Markalama a prisutnima se, između ostalih, obratio i Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

 

„Ovo nije bio prvi put da su građani i građanke Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani i to nije bilo slučajno. To smo već vidjeli u redovima za vodu kod Pivare, Daira i na Dobrinji, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, pijaci Markale i tako dalje.

 

Za razliku od mnogih masakara građana i građanki Sarajeva, ovo je bio jedan od rijetkih slučajeva kada je UNPROFOR jasno i nedvosmisleno izvijestio da je granata koja je pala na ovo mjesto ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Trebevića.

 

Ovaj zločin je bio razlog otpočinjanja prve faze NATO bombardovanja od 30. avgusta do 1. septembra, te nakon neuspjelih pregovora i druge faze bombardovanja od 5. do 14. septembra koja je uključivala i rakete Tomahavk po vitalnim vojnim ciljevima u Banja Luci i zapadnoj Bosni. Ova je operacija uspješno okončana otvaranjem dva kopnena puta iz Sarajeva, te povlačenjem 50% teškog naoružanja, kao i pregovorima u Ženevi koji su bili osnova za potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u novembru iste godine.

 

Za zločine počinjene u Sarajevu, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Nedavno je potvrđena kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat: "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja".

 

Ipak, premalo je ljudi osuđeno za patnju svih građana i građanki Sarajeva tokom četiri godine opsade, za preko 12 hiljada ubijenih građana i djece, preko 60.000 ranjenih.

 

No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Upravo zbog odlučnosti da napravimo takvu državu, naš grad je ubijan. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Pobjeda tih ideala, bit će konačan poraz zločinačke politike. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni.

 

Okupili smo se zbog naših sugrađana i sugrađanki koji su ovdje ubijeni, ali i zbog nas i naše djece, jer nećemo i ne smijemo zaboraviti ove monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti.

 

S ovog mjesta upućujem apel za poštovanje i sućut prema svim žrtvama, za kažnjavanje svih zločinaca i poštovanje svih pa i nepisanih, ali ljudskih zakona i pravila ponašanja.

 

Svima Vama koji ste danas ovdje zahvaljujem na dolasku i poručujem da ćemo istrajati u svojoj borbi i odnijeti pobjedu nad onima koji šire i propagiraju mržnju i netoleranciju.“