Naša stranka | Vernes Ćosić: U Centru Safet Zajko mora biti mjesta i za djecu s poteškoćama u razvoju
  • Početna
  • Novosti
  • Vernes Ćosić: U Centru Safet Zajko mora biti mjesta i za djecu s poteškoćama u razvoju
Vernes Ćosić: U Centru Safet Zajko mora biti mjesta i za djecu s poteškoćama u razvoju

Vernes Ćosić: U Centru Safet Zajko mora biti mjesta i za djecu s poteškoćama u razvoju

18.06.2021.

Vernes Ćosić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad, još je u prošlom mandatu podnio inicijativu za postavljanje inkluzivnog parka u Sportsko-rekreativnom centru Safet Zajko. Kako Općina nije ništa poduzimala po tom pitanju, ponovo je inicirao izgradnju pomenutog parka.

 

„Safet Zajko je najveći sportsko-rekreativni, javni prostor u Sarajevu. Smatram krajnje neprimjerenim činjenicu da je iz njega isključena cijela jedna populacijska skupina i to djece s poteškoćama u razvoju, ali i njihovi roditelji koji ničim nisu ohrabreni da ih tu dovedu iako na tom mjestu njihovi vršnjaci svakodnevno provode vrijeme. To se mora što skorije promijeniti.

 

Inkluzivni park bi pružio jednake mogućnosti za igru svoj djeci. Među djecom bi se stvarao odnos koji se temelji na uvažavanju različitosti potreba i mogućnosti, te bi im se omogućilo  upoznavanje kroz najvažniji oblik njihove socijalizacije – igru. Vjerujem da za ovu inicijativu postoji razumijevanje, ali je vrijeme da to razumijevanje pređe u ozbiljan pristup rješavanju ovog problema”