Naša stranka | Srđan Mandić: O Hastahani će odlučivati građani i struka, podnosimo i krivične prijave
  • Početna
  • Novosti
  • Srđan Mandić: O Hastahani će odlučivati građani i struka, podnosimo i krivične prijave
Srđan Mandić: O Hastahani će odlučivati građani i struka, podnosimo i krivične prijave

Srđan Mandić: O Hastahani će odlučivati građani i struka, podnosimo i krivične prijave

16.09.2021.

Općinsko vijeće Centar danas održava tematsku sjednicu o slučaju Hastahana, odnosno o izmjenama Regulacionog plana Marijin Dvor koje su urađene za vrijeme načelničkog mandata Nedžada Ajnadžića. Podsjećamo, te izmjene su dovele do prodaje dijela lokaliteta Hastahana za gradnju nove zgrade Centralne banke što je dovelo do snažnog protivljenja građana za čije se stavove politički borila Naša stranka. Na sjednici se vijećnicima obratio načelnik Općine Centar Srđan Mandić. Iznio je detalje Izvještaja koji su vijećnici dobili na uvid a kojim se potvrđuje da su izmjene Regulacionog plana nelegalne.

„U izvještaju je činjenično potkrijepljeno ono na šta smo sumnjali, ono o čemu smo govorili. Regulacioni plan Marijin Dvor urađen je na nezakonit način! Brutalno je ignorisan stav struke izrečen u anketi Asocijacije arhitekata gdje je 97 posto njih reklo da se tu ništa ne smije graditi. Ignorisan je i stav Islamske zajednice koja je zvanično obavijestila tadašnjeg načelnika Nedžada Ajnadžića da je protiv gradnje jer ona ugrožava džamiju Magribiju kao spomenik od kulturno-istorijskog značaja, ali i njenu sakralnost. Ignorisan je stav Kantonalnog zavoda za očuvanje nacionalnih spomenika koji je rekao da tu ne treba da se gradi jer je to, između ostalog, i arheološko nalazište. Brutalno je ignorisan stav stanovnika Mjesne zajednice Marijin Dvor i stanovnika okupljenih u Udruženju Hastahana. Nelegalno je provedena i javna rasprava. Doneseno je niz odluka kojima je Općinsko vijeće dovedeno u zabludu. Donosilo je odluke, a nije raspolagalo svim potrebnim informacijama“, rekao je Mandić.

On je predstavio i autore izvještaja: „Ja sam u predizbornoj kampanji obećao da ću učiniti sve pravno dozvoljene radnje da rasvijetlimo slučaj Hastahana. Rezultat rada, u formi Izvještaja o tom slučaju, danas je tu pred vama. Rekao sam da ću naći najbolje pravne stručnjake da rade na tom pitanju. Imao sam sreću da ih nađem u svom neposrednom okruženju. Izvještaj su radili policajac Nermin Šehović, čovjek koji je otkrio propuste u istrazi o slučaju Dženan Memić; Lejla Brčić, bivša ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo i Adelina Džanković.

Zadivljen sam njihovom stručnošću i predanošću, ali i patriotizmom. Ovo troje ljudi radilo je za mjesečnu naknadu koja ne prelazi iznos vijećničkih paušala, nije ni 500 KM. Vrlo dobro znamo koliko skupo neke državne institucije plaćaju advokatske usluge.“

Komisija je također predložila da se Izvještaj prijavi Tužilaštvu KS i Tužilaštvu BiH. Savjet pravobraniteljice Općine Centar je da se protiv odgovornih za nezakonitosti u slučaju Hastahana podnesu krivične prijave. Načelnik Mandić je obećao da će to u narednim danima i uraditi.

Mandić je također naglasio da Izvještaj nije usmjeren protiv investitora i da ga se u tom pravcu ne može tumačiti: „Ono što želim potcrtati jeste da Izvještaj nije usmjeren ni protiv Centralne banke, koja je na Hastahani trebala graditi svoj objekat, ni protiv bilo kojeg investitora. Mi samo ukidamo postojeću praksu po kojoj su se pod pritiscima i ucjenama donosile odluke. Ovaj izvještaj treba shvatiti kao otvaranje prema investitorima i pružamo im ruku za jednu potpuno transparentnu saradnju. Ponavljam, i time zaključujem, nismo protiv Centralne banke, Centralnoj banci je ponuđena alternativna lokacija i danas ih pozivam na dijalog, da sjednemo i da im lokaciju dodijelimo na legalan način. Želimo i privilegija nam je da jedna krovna državna institucija ima svoje prostorije na području naše opštine.“

Što se budućnosti Hastahane tiče, planira da već u idućoj godini, kroz anketiranje i dijalog s građanima, na isti način kako je to nedavno urađeno u Radićevoj ulici, kroz projekt Urban Lab, te kroz razgovor s Asocijacijom arhitekata, dođe do konačnog rješenja prema kojem će biti urađen onaj dio Hastahane koji pripada Opštini Centar i čiju će realizaciju Opština finansirati.