Naša stranka | Sankcije su samo prvi korak u pravom smjeru
Sankcije su samo prvi korak u pravom smjeru

Sankcije su samo prvi korak u pravom smjeru

11.04.2022.

Povodom sankcija Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović reagovala je Naša stranka:

„Pozdravljamo sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Smatramo da, ako već nema konsenzusa na nivou EU, onda sankcije trebaju uvesti sve zemlje članice pojedinačno osim Mađarske koja od EU pravi taoca a od BiH bazu ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu. Također smatramo da sankcijama moraju biti obuhvaćeni i Dodikovi saradnici bilo da se radi o pravnim ili o fizičkim licima.

Međutim, ove sankcije nikako ne amnestiraju OHR od nedjelovanja na polju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mir je ozbiljno narušen Dodikovim prenosom državnih nadležnosti na entitet, a pogotovo uknjižavanjem imovine Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku. To iziskuje primjenu bonskih ovlasti. Duboko smo svjesni da za primjenu bonskih oblasti treba saglasnost Vijeća za implementaciju mira čiji je član Ruska Federacija. Pozivamo stoga da se članstvo Ruske Federacije u PIC-u preispita. Od početka ruske agresije na Ukrajine duboko je problematično da Rusija bude članica bilo kakvih tijela koja garantuju mir. Govori o tom činjenica da je izbačena iz svih međunarodno relevantnih tijela koja se bave ljudskim pravima i promocijom civilizacijskih vrijednosti kakva su Vijeće za ljudska prava pri UN-u i Vijeće Evrope.

Također, prilikom razmatranja te odluke treba uzeti i činjenicu nastupe ruskog ambasadora BiH koje su u više navrata bile direktna prijetnja miru.

Svjesni tih problema, za to smo se zalagali u Londonu, Berlinu i Briselu a nastavit ćemo i u Washingtonu. Podsjećamo da smo i prije tri dana, zajedno sa SDP-om i NiP-om od visokog predstavnika tražili da smijeni Željku Cvijanović.

Kakva su očekivanja od međunarodne zajednice, ista takva moraju biti i od domaćih pravosudnih i sigurnosnih institucija za koje niko pa ni Milorad Dodik ne smije biti nedodirljiv.“

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!