Naša stranka | Sanela Klarić: Zakon o električnoj energiji hitno uputiti u parlamentarnu proceduru
  • Početna
  • Novosti
  • Sanela Klarić: Zakon o električnoj energiji hitno uputiti u parlamentarnu proceduru
Sanela Klarić: Zakon o električnoj energiji hitno uputiti u parlamentarnu proceduru

Sanela Klarić: Zakon o električnoj energiji hitno uputiti u parlamentarnu proceduru

16.06.2021.

Iako je Parlament FBiH još u junu prošle godine izglasao Deklaraciju o zaštiti rijeka FBiH kao i zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana, nakon godinu dana, osim borbe građana, na terenu nije primjetan nijedan drugi, pogotovo ne institucionalni vid zaštite rijeka. Tim povodom reagirala je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH:

„Vlada FBiH je kasnila s implementacijom zaključka o zabrani gradnje malih hidroelektrana te je u parlamentarnu proceduru poslala Prijedlog zakona o dopuni zakona o električnoj energiji koji tretira samo pomenuti zaključak tek u aprilu 2021. godine. Taj prijedlog je na insistiranje SDP-a, DF-a i HDZ-a u redovnoj proceduri. Čekamo Dom naroda da tu redovnu proceduru potvrdi. U praksi to najčešće znači kupovinu vremena za realizaciju, najblaže rečeno, sumnjivih projekata i sigurno izigravanje volje građana.

Građani, međutim, ne odustaju. Neretvica u Konjicu je još jednom odbranjena a žene Kruščice su dobile i Goldmanovu nagradu za zaštitu okoliša. Ako domaći političari ne prepoznaju značaj njihove borbe i značaj okoliša za koji se bore, sasvim je jasno da im je glas daleko dopro i da ljudi u svijetu to vide. Nema sumnje da je to podstrek da nastave te da će sigurno uspjeti izvršiti pritisak na vlast da se ponaša u skladu s njihovim potrebama. Pozivam ih da kao alat u svojoj borbi koriste i Deklaraciju o zaštiti rijeka, tačnije da insistiraju na njenoj primjeni u praksi  jer je njom osiguran moratorij na sve radove dok se ne steknu uslovi za nastavak pod uslovom da se uopšte steknu.

Naša stranka će nastaviti insistirati da se u proceduru pošalje novi Zakon o električnoj energiji koji je spreman a koji uz javne konsultacije treba urediti prema volji građana.“