Naša stranka | Sanela Klarić: Svi kantoni i oba entiteta imat će priliku da se izjasne o kvaliteti zraka u zatvorenom
  • Početna
  • Novosti
  • Sanela Klarić: Svi kantoni i oba entiteta imat će priliku da se izjasne o kvaliteti zraka u zatvorenom
Sanela Klarić: Svi kantoni i oba entiteta imat će priliku da se izjasne o kvaliteti zraka u zatvorenom

Sanela Klarić: Svi kantoni i oba entiteta imat će priliku da se izjasne o kvaliteti zraka u zatvorenom

05.06.2021.

U Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Posavskom te Tuzlanskom kantonu, Rezoluciju su svojim vladama uputili zastupnici i zastupnice većeg broja stranaka. U ostalim kantonima, kao i u RS-u rezoluciju će uputiti uskoro. Da bi uspjeli ovu važnu Rezoluciju poslati na svim nivoima, važna je podrška programa "Više od kvote" koji provodi WFD u BiH a koji je okupio veći broj političara i političarki koji su na ovom problemu radili već godinu i po dana.

Svojevrsna politička koordinatorica ova akcije je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke, koja je Rezoluciju podnijela u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Klarić ukratko objašnjava šta ova Rezolucija podrazumijeva:

“S obzirom na činjenicu da ljudi preko 90 posto vremena provode u zatvorenom prostoru, gdje je koncentracija zagađujućih materija dva do pet puta veća nego na otvorenom, neophodno je da se zagađenjem zraka u zatvorenom počnemo sistemski baviti. S pandemijom virusa SARS COV-2, zbog primoranosti da se više vremena provodi u zatvorenom prostoru, pitanje kvaliteta unutrašnjeg zraka postaje još relevantnije. Pogotovo za djecu, koja su inače najosjetljivija na zdravstvene posljedice zagađenja zraka.

Ovom Rezolucijom, ako bude usvojena, kantonalne i entitetske vlade se obavezuju da u roku jedne godine od njenog usvajanja donesu neophodnu legislativu kojom bi bili propisani normativi i standardi koji bi se morali poštovati kad je ova oblast u pitanju. Reguliralo bi se sve, od izgradnje do pedagoških standarda.”

Argumentaciju za Rezoluciju Klarić nalazi u naučnoj Studiji o kvalitetu zraka u obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevo i knjizi o zdravstvenim ekonomskim i zakonodavnim aspektima ovog problema koji su objavljeni u maju 2021. godine na kojim je radio interdisciplinarni tim stručnjaka iz BiH.

Rezolucija je simbolično podnijeta uoči Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava danas.