Naša stranka | Sanela Klarić: Spriječit ćemo krađu 60 miliona KM
Sanela Klarić: Spriječit ćemo krađu 60 miliona KM

Sanela Klarić: Spriječit ćemo krađu 60 miliona KM

30.03.2021.

S dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta FBiH povučen je Zakon o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Zakon je povučen pod pritiskom Evropske energetske zajednice a na inicijativu zastupnice Naše stranke Sanele Klarić.

“Zakonom koji je povučen planirano je ograničavanje razvoja obnovljivih izvora energije, nastavak subvencioniranja podobnih ivestitora te pljačka 60 miliona KM godišnje koje građani FBiH uz račune za struju uplate u cilju razvoja obnovljivih izvora energije. To je za sada spriječeno. Međutim, na ovom nećemo stati. Nećemo dozvoliti da se isti zakon vrati na Dnevni red sjednice Parlamenta FBiH nakon konsultacija većine. Zahtijevamo da se hitno u redovnu proceduru pošalje novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i energetske kogeneracije koji je još u maju 2020. godine odobren uz određene konstruktivne korekcije od strane Energetske zajednice.

Istrajat ćemo u zahtjevu da se građanima FBiH obezbijede veća prava i učešće u investicijama, da dobiju pravo na ulogu i proizvođača i korisnika, da se uvedu svi drugi EU mehanizmi za pravedno ulaganje i optimalno uvećanje udjela OIE u proizvodnju elekrične energije. Posebno važan učinak naših insistiranja bit će zdraviji okoliš, ali i zdraviji građani“, rekla je Klarić.