Naša stranka | Sanela Klarić: Poskupljenje gasa povezano je s prelaskom na turski tok?
Sanela Klarić: Poskupljenje gasa povezano je s prelaskom na turski tok?

Sanela Klarić: Poskupljenje gasa povezano je s prelaskom na turski tok?

18.08.2021.

Najave poskupljenja gasa do kraja ljeta izazvale su brojne reakcije u javnosti. Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, jedan od uzroka poskupljenja vidi i u Energoinvestu, koji je dobavljač gasa.

„Nema sumnje da je najava poskupljenja gasa povezana s prebacivanjem transporta gasa s mađarskog na turski tok. S obzirom na to da smo se ugovorom obavezali da ćemo mađarski tok koristiti još dvije godine, ovaj prelazak uzrokovat će plaćanje penala zbog nekorištenja tog toka u dogovorenom periodu.

Nadležni, međutim, pravdaju prelazak time da će cijena gasa preko turskog toka biti i do 20 posto jeftinija te će se taj ušteđeni novac koristiti za plaćanje duga za nekorištenje mađarskog toka. 

Prema informacijama kojima raspolažem, time se neće izbjeći poskupljenje. Energoinvest je dobavljač i fakture koje je u prethodnom periodu dostavljao BH gasu su u znatno većem iznosu nego što su bile prije. Te skuplje fakture građani i privreda će nadoknaditi kroz veće račune za gas. Iz tog razloga, uputila sam inicijativu kojom tražim od Energoinvesta da zastupnicima u Parlamentu FBiH dostavi fotokopije posljednjih pet faktura za gas s jediničnim iznosima po količini gasa koja je isporučena u toku ove kalendarske godine od kada Energoinvest obavlja djelatnost trgovine i snabdijevanja gasom kako bi se uvjerili da li to zaista jeste ili nije uzrok poskupljenja. Ako bude, onda se mora otkriti pozadina prelaska na turski tok i razlozi za uključivanje Energoinvesta kao dobavljača gasa. Da li sve ovo ima veze s pokušajem spašavanja Energoinvesta i jačanja određenih energetskih lobija iz džepa građana, bit će jasno nakon obznane ovih podataka.

Dodatno ću tražiti sjednicu Odbora za energetiku, rudarstva i industriju, nakon što dobijemo fakture iz Energoinvesta, da bismo zajednički donijeli važne zaključke prema Vladi FBiH, ali i napravili pritisak da se važna pitanja u sektoru gasa pod hitno riješe prije početka grijne sezone”, rekla je Klarić.

Sanela Klarić inicirala je usvajanje niza zakona kad je energetski sektor u pitanju, a među njima je i Zakon o gasu FBiH kojim bi se, kako kaže, na optimalan način riješili svi nagomilani problemi.