Naša stranka | Sanela Klarić: Poljoprivredni poticaji nisu socijalna pomoć ni sredstvo za kupovinu glasova
  • Početna
  • Novosti
  • Sanela Klarić: Poljoprivredni poticaji nisu socijalna pomoć ni sredstvo za kupovinu glasova
Sanela Klarić: Poljoprivredni poticaji nisu socijalna pomoć ni sredstvo za kupovinu glasova

Sanela Klarić: Poljoprivredni poticaji nisu socijalna pomoć ni sredstvo za kupovinu glasova

22.02.2021.

U pripremi je novi plan za poticaje poljoprivredi za 2021. godinu. Plan realizuje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Tim povodom, Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, upozorava na propuste u dodjeli poticaja prethodnih godina:

“Ulaganja u poljoprivredu su ili socijalnog karaktera ili sredstvo za kupovinu glasova. Uopšte nemaju razvojnu komponentu. Na primjer, za prošlu godinu dodijeljeni su poticaji u iznosu od 87 miliona KM. Sredstva nisu velika, ali veći je problem što nisu dobro utrošena. Netransparentnost i gotovo nikakva kontrola utroška sredstava poljoprivredu u BiH čine jednom od najslabijih grana privrede. Za pretprošlu, 2019. godinu, od 27.415 dodijeljenih poticaja, kontrolisano je samo 795, što je 2,9%. Uz tako slabu kontrolu, otvara se puno prostora za netransparentnost i nedosljednost korisnika koji novac mogu koristiti u druge svrhe.

Registar poljoprivrednih gazdinstava se tek počeo koristiti od 2018. godine, ali neefikasno jer bi u taj registar trebalo redovno unositi podatke i vršiti kontrole na osnovu čega bismo mogli prepoznati one korisnike koji ne koriste sredstva kako je ugovoreno te im automatski odbiti buduću podršku. To se, naravno, ne radi.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je svjesno situacije, ali i dalje ne omogućava transparentniju raspodjelu poticaja niti kontrolu njihovog ulaganja.

Želim naglasiti važnost da se za ovu godinu poticaji odrede prema potrebama na terenu, da podjela bude transparentna i da se obezbijede veće i efikasnije kontrole te osigura da oni koji su zloupotrebljavali poticaje budu izuzeti u narednim godinama. Potrebno je također koordinirati poticaje na svim nivoima vlasti. Angažman Kluba Naše stranke u Federalnom parlamentu, uz pomoć našeg stranačkog Savjeta za poljoprivredu, ići će u tom pravcu kad je ova tema u pitanju.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!