Naša stranka | Sanela Klarić: Ministarstvo na mala vrata ponovo uvodi mogućnost gradnje MHE na Kruščici
  • Početna
  • Novosti
  • Sanela Klarić: Ministarstvo na mala vrata ponovo uvodi mogućnost gradnje MHE na Kruščici
Sanela Klarić: Ministarstvo na mala vrata ponovo uvodi mogućnost gradnje MHE na Kruščici

Sanela Klarić: Ministarstvo na mala vrata ponovo uvodi mogućnost gradnje MHE na Kruščici

05.10.2021.

Presudama Kantonalnog suda Novi Travnik poništene su sve dozvole za gradnju MHE na rijeci Kruščici. U međuvremenu, Ugovor i aneksi o koncesiji za gradnju MHE u Vitezu je istekao, tako da sve ove činjenice idu u prilog Deklaraciji o zaštiti rijeka FBiH koja je usvojena većinom glasova na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Unatoč tome, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizovalo je poziv na Javnu raspravu za izdavanje vodne saglasnosti po zahtjevima investitora GENNA i HIGRAKON za gradnju na rijeci Kruščica. Tim povodom reagovala je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

“Ovim činom Ministarstvo je ignorisalo usvojenu Deklaraciju o zaštiti rijeka FBiH kao i volju zastupnika Parlamenta FBiH. Također, ignoriše se i zaključak Općinskog vijeća Vitez od 29. aprila 2021. godine u kome je podržan zahtjev javnosti i Hrabrih žena Kruščice da se zabrani gradnja malih hidrocentrala, odnosno dvije centrale na Kruščici.

Očekujem od Ministarstva obrazloženje njihovog postupka, ne zato što ga mogu opravdati nego da se otvoreno suoče i s parlamentarcima, protiv čije su se volje ovim činom okrenuli, ali i još značajnije s građanima koji su već jednom pokazali koliko su se spremni žrtvovati da bi zaštitili svoju rijeku.”