Naša stranka | Sanela Klarić: Izmjenom zakona spriječiti zloupotrebe poticaja u poljoprivredi
  • Početna
  • Novosti
  • Sanela Klarić: Izmjenom zakona spriječiti zloupotrebe poticaja u poljoprivredi
Sanela Klarić:  Izmjenom zakona spriječiti zloupotrebe poticaja u poljoprivredi

Sanela Klarić: Izmjenom zakona spriječiti zloupotrebe poticaja u poljoprivredi

14.04.2021.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, uputila je u parlamentarnu proceduru Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Do sada je ovaj Zakon, kako ona otvoreno kaže, omogućavao da kriminal prođe nekažnjeno:

„Novčani poticaji u poljoprivredi tretiraju se sa dva propisa. Prvi je Zakon o poljoprivredi, a drugi je Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Drugim propisom tek se prividno štiti javni novac. Na primjer, ako neki poljoprivrednik dobije 100.000 KM za podizanje neke farme i Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdi da sredstva nisu potrošena namjenski, izdaje se rješenje o povratu novčanih sredstava, uključujući i kamate u cjelini. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon ovoga treba da izda Rješenje o zabrani apliciranja. Međutim, po drugom zakonu, ako klijent pokrene sudski postupak zbog izdatog Rješenja o povratu sredstava, čeka se da to Rješenje postane pravosnažno da bi se stekli uslovi za donošenje Rješenja o zabrani apliciranja nekom klijentu. Sudski sporovi traju dugo i po pet godina i dok rješenje postane pravosnažno klijenti i dalje mogu godinama aplicirati i dobivati sredstva. To je paradoksalno jer su inspekcije utvrdile da postoji nenamjensko trošenje dodijeljenih sredstava.

Izmjenama bi se taj zakon izjednačio sa Zakonom o poljoprivredi prema kojem, ako inspekcija ustanovi da dobijena sredstva nije utrošio namjenski, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva automatski klijentu izdaje Rješenje o zabrani apliciranja na period od tri godine nakon povrata nenamjenski utrošenih sredstava uključujući i kamatu.

Ako klijent  pokrene sudski postupak i sud utvrdi da inspekcija nije postupila ispravno, njemu će Ministarstvo isplatiti zaostatak.

Ministarstvo je danas, na žalost, sklonije primjenjivati zakon koji je blaži zato ga je neophodno izjednačiti s ovim koji je strožiji i omogućiti da poticaju počnu stizati u prave ruke.“