Naša stranka | Sanela Klarić: Eko aktivisti nikad ne mogu biti opasniji po rijeke od mini hidroelektrana
  • Početna
  • Novosti
  • Sanela Klarić: Eko aktivisti nikad ne mogu biti opasniji po rijeke od mini hidroelektrana
Sanela Klarić: Eko aktivisti nikad ne mogu biti opasniji po rijeke od mini hidroelektrana

Sanela Klarić: Eko aktivisti nikad ne mogu biti opasniji po rijeke od mini hidroelektrana

12.05.2022.

U srijedu 4. maja Agencija za vodno područje Jadranskog mora zatvorila je za javnost javnu raspravu o izgradnji malih hidroelektrana na Bunskim kanalima pod izgovorom da je postojala neposredna opasnost ometanja javne rasprave. Tim povodom reagirala je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH koja je ujedno i članica Odbora za energiju, industriju i rudarstvo te potpredsjednica Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Ona je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, uputila zastupnička pitanja:

- Na osnovu kojih informacija, kada i ko je utvrdio da je “postojala ozbiljna i neposredna opasnost od ometanja javne rasprave“?

- Da li ovakvim postupanjem imate namjeru uvesti praksu za sve buduće javne rasprave ili očekujete da o istim niko nema pravo da se javno izjašnjava jer ćete vi to shvatiti kao opasnost?

„Zbog velikog interesa javnosti za ovu temu, kao i velikog broja aktivista koji se bore protiv izgradnje mHE, smatram da svi zainteresovani građani trebaju dobiti priliku dati svoje mišljenje o eventualnoj izgradnji mHE na Bunskim kanalima. To i jeste osnovni smisao svake javne rasprave, pa je kao takvu propisi ove države predviđaju.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora je odlučila da postoji neposredna opasnost od ometanja javne rasprave. Međutim, nisu precizno naveli na koji način su došli u posjed informacije te ko je izvršio njenu procjenu na osnovu koje je pomenuti zaključak donesen. Radi poduzimanja pravnih radnji koje će ih spriječiti da navedeno postane praksa u toj instituciji, potrebno je da dostave pisani odgovor na moja poslanička pitanja. Kad su vodna područja u pitanju, zaista je teško zamisliti situaciju u kojoj su za rijeke opasniji eko aktivisti i građani koji na njima i od njih žive od potencijalnih graditelja mini hidroelektrana.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!