Naša stranka | Sabina Ćudić u Vijeću Evrope: Presuda Kunarcu treba služiti kao osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini
  • Početna
  • Novosti
  • Sabina Ćudić u Vijeću Evrope: Presuda Kunarcu treba služiti kao osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini
Sabina Ćudić u Vijeću Evrope: Presuda Kunarcu treba služiti kao osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini

Sabina Ćudić u Vijeću Evrope: Presuda Kunarcu treba služiti kao osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini

15.09.2023.

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i delegatkinja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Sabina Ćudić učestvovala je na sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet) koja je održana u  Parizu kao jedina njegova članica iz BiH.

Ćudić je izložila podatke o zabilježenim neregularnostima na bh. izborima 2022. godine, te govorila o neophodnosti usvajanja mjera zaštite integriteta izbora u Bosni i Hercegovini, sa ciljem zaustavljanja izbornih krađa. 

Poslanica Ćudić članica je i Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, na kojoj se, između ostalog, raspravlja o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

Ćudić je iznijela podatke o haškom pristupu procesiranju silovanja počinjenih tokom agresije na BiH. Pred Tribunalom u Haagu je prvi put u historiji utvrđeno da je silovanje zločin protiv čovječnosti, te da je korišteno kao metoda ratovanja. Ovo je potvrđeno u presudama protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića za silovanja i zlostavljanja počinjena 1992. godine u Foči.

O tome je govorila u kontekstu ratnih zločina u Ukrajini te naglasila da je presuda Kunarcu osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini.

Govorila je o sistemskim propustima u proteklim decenijama kada je u pitanju sistem podrške za žrtve, te o važnosti da svi počinitelji moraju biti presuđeni jer neprocesiranje ratnih zločina nastavlja da retraumatizira žrtve u Bosni i Hercegovini. Hrabra svjedočenja bosanskohercegovačkih žena otvorila su put ka procesiranju svih slučajeva ratnog silovanja kao zločina protiv čovječnosti.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!