Naša stranka | Sabina Ćudić pozvala na političku neutralizaciju Milorada Dodika
Sabina Ćudić pozvala na političku neutralizaciju Milorada Dodika

Sabina Ćudić pozvala na političku neutralizaciju Milorada Dodika

18.05.2022.

Povodom pisma Milorada Dodika upućenog Viktoru Orbanu oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke:

„Svjetonazor Milorada Dodika koji je pokazao u pismu Viktoru Orbanu već smo i vidjeli i iskusili na unutrašnjopolitičkom planu. Rasizam, šovinizam i ekstremni konzervativizam koji guši sve slobode bila je njegova nit vodilja u političkom djelovanju. Bosnu i Hercegovinu je tim postupanjem doveo na rub sukoba, a Republiku Srpsku odveo u izolaciju. Dodik se potrudio da se na RS gleda kao na jedno od najmračnijih mjesta u Evropi. Negiranje i relativiziranje ratnih zločina, uključujući i genocid, postala je norma političkog establišmenta u Republici Srpskoj. Tu su i stalne uvrede na račun cijelih naroda, pogotovo Bošnjaka, te pokušaji uništenja Bosne i Hercegovine a pogotovo njenog multietničkog i multikonfesionalnog karaktera. U Republici Srpskoj zabranjeno je službeno korištenje naziva bosanski jezik, a javne ustanove su klerikalizirane do te mjere da svaka od njih ima krsnu slavu. Također, historijskim revizionizmom rehabilitiran je fašistički četnički pokret Draže Mihailovića.

Sve to odvijalo se pred očima međunarodne zajednice, a odgovor brojnih njenih zvaničnika bio je da je to njegova retorika u cilju održanja političke moći. U pismu Viktoru Orbanu, Milorad Dodik se otvoreno zalaže za uređenje Evropske unije na istim vrijednostima koje je učinio mainstreamom u Republici Srpskoj: islamofobija, radikalni patrijarhat, putinofilija i hrišćanski fundamentalizam. Vjerujem da je ovo pismo kap koja je prelila čašu za predstavnike međunarodne zajednice iz liberalnih demokratija. Jasno je da Dodik svoje vrijednosti ne planira zadržati samo za unutrašnju upotrebu, već se planira  uvezivati s retrogradnim snagama unutar EU kako bi ih osnažio.

Republika Srpska pod Dodikovom vlašću trenutno je najotvoreniji prostor u Evropi za najveće političko i ideološko mračnjaštvo i nema sumnje da je on kao neprikosnoveni autoritet u tom entitetu vrlo značajan oslonac ekstremnim evropskim desničarima koji su još uvijek u manjini. Taj oslonac se mora ukloniti a Republika Srpska kulturno, ideološki i politički dekontaminirati što je jedino moguće političkom neutralizacijom Milorada Dodika. Na to pozivam sve progresivne kako domaće tako i međunarodne političke snage. Dodik je sigurnosna opasnost, kako za BiH tako i za Evropu. Na to smo već više puta iz Naše stranke upozoravali, a nakon njegovog pisma Orbanu potrudit ćemo se da to shvate i oni koji su imali sumnje u to ko je Dodik, pa ga čak smatrali kredibilnim partnerom za pregovore o budućnosti BiH.”

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!