Naša stranka | Sabina Ćudić: Novalić i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobiti čitave FBiH - moraju podnijeti neopozive ostavke
  • Početna
  • Novosti
  • Sabina Ćudić: Novalić i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobiti čitave FBiH - moraju podnijeti neopozive ostavke
Sabina Ćudić: Novalić i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobiti čitave FBiH - moraju podnijeti neopozive ostavke

Sabina Ćudić: Novalić i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobiti čitave FBiH - moraju podnijeti neopozive ostavke

07.12.2020.

Uzimajući u obzir da se Fadil Novalić, premijer u tehničkom mandatu, i Jelka Miličević, potpredsjednica njegove vlade, terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela kao što su zloupotreba položaja, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave, falsifikovanje i uništavanje finansijskih izvještaja te nesavjestan rad u službi, neophodno je da svojim ostavkama otvore put ka formiranju nove Vlade i ekonomskom oporavku FBiH – smatra Sabina Ćudić, šefica Kluba zastupnika i zastupnica Naše stranke u predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

„FBiH je trenutno najnefunkcionalniji nivo vlasti u čitavoj BiH, čija Vlada je sada već međunarodno poznata po korupcijskim skandalima. Povrh toga, sama Evropska komisija je upozorila na nezapamćeno političko uplitanje u sudske procese koji se trenutno vode protiv njenih čelnih ljudi.

Pored očitog nedostatka osjećaja moralne odgovornosti, Novalić i Miličević bi morali barem imati pravnu i političku odgovornost da odstupe sa svojih pozicija. To moraju učiniti zbog nepoštivanja mjera zabrane, ali i prevashodno zato što je sunovrat ove Vlade proizveo političku krizu u FBiH, gubitak parlamentarne većine i time sposobnosti Vlade da donese neophodne reformske zakone, kao što su Zakon o minimalnoj plati, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

U momentu kada je na dnevnom redu oba doma Parlamenta FBiH morao biti nacrt budžeta za predstojeću godinu, koja je ključna za početak ekonomskog oporavka svih nivoa vlasti u FBiH, građani u 2021. godinu ulaze sa Vladom protiv čijih se čelnih ljudi vode najozbiljniji krivični procesi, Vladom koja nema niz ministara i koja nema parlamentarnu većinu, sposobnost kao ni izborni legitimitet.

Ono što se nameće kao neizbježan zaključak je da su SDA i HDZ sa Novalićem i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobit čitave FBiH.“

Ćudić je ranije ove godine inicirala izglasavanje nepovjerenja ovoj Vladi, ali za to je nedostajala podrška SBB-a i DF-a. Ćudić kaže kako se nada se da će na narednoj sjednici njene kolege preuzeti odgovornost te ovaj put postupiti mudrije i insistirati na smjeni Novalićeve vlade: „Pad ove vlade i potencijalna blokada koja bi uslijedila, primorala bi i međunarodnu zajednicu da se konačno i nedvosmisleno opredijeli protiv HDZ-ovog koncepta takozvanog legitimnog predstavljanja, koji kako ne pripada Evropi, tako ne pripada ni Bosni i Hercegovini. Ova kriza može biti prilika za višestruku deblokadu kada bi SDA, zajedno sa DF-om i SBB-om, imala neophodnu političku odgovornost koja seže dalje od vlastitih interesa.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!