Naša stranka | Sabina Ćudić: Hrabrim telefonom protiv vršnjačkog nasilja
Sabina Ćudić: Hrabrim telefonom protiv vršnjačkog nasilja

Sabina Ćudić: Hrabrim telefonom protiv vršnjačkog nasilja

14.01.2016.

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, danas je pokrenula inicijativu za uvođenje Hrabrog telefona, putem kojeg će roditelji i djeca moći anonimno prijavljivati slučajeve vršnjačkog nasilja Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Naša stranka će za ove potrebe na raspolaganje predati prostorije koje je, kao parlamentarna stranka, dobila na korištenje u sklopu zgrade Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

"Potrebno je da sistem hitno i odlučno reaguje na vršnjačko nasilje, te da ovim korakom pokažemo da smo krenuli u borbu da se tragični slučaj dječaka Mahira ne ponovi, kada ga kao društvo nismo mogli preduprijetiti. Profesorica i istaknuta ekpertica iz ove oblasti, Jasna Bajraktarević je inicirala ovaj prijedlog, te imamo sagovornike među završnim studentima psihologije, ali i među srednjoškolcima-aktivistima, koji su spremni dati svoj volonterski doprinos. Sve strane su pozitivno reagovale uključujući i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, koje je spremno preuzeti svoj dio odgovornosti za realizaciju ove inicijative", kazala je Ćudić.

"Vjerujem da će BH Telecom kao socijalno odgovorna kompanija ustupiti besplatnu kontakt-liniju za pokretanje Hrabrog telefona. S naše strane, mi smo spremni kancelariju koja nam pripada u Skupštini ustupiti potrebama Hrabrog telefona, budući da smatramo da mehanizam informisanja i institucionalne zaštite od vršnjačkog nasilja ima daleko veći prioritet", dodala je.

"Nakon što je naš Dennis Gratz prošle sedmice u proceduru poslao Prijedlog zakona o posebnim mjerama za sprečavanje vršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala prema maloljetnim licima u Federaciji, današnjom akcijom želimo poručiti da pitanje prevencije nasilja nad našim najmlađim nije tema koja traje tri dana, već dugoročni vjerovatno trajan proces. Naša stranka već radi i nastaviti će raditi na sistemskim, trajnim rješenjima sa svima koji imaju želju i mogućnosti da doprinesu stvaranju ambijenta za bezbjedno i sretno odrastanje i školovanje", zaključila je Ćudić.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!