Naša stranka | RANIJE NEOBJAVLJEN INTERVJU / Damir Arnaut za Business magazine
RANIJE NEOBJAVLJEN INTERVJU / Damir Arnaut za Business magazine

RANIJE NEOBJAVLJEN INTERVJU / Damir Arnaut za Business magazine

21.07.2021.

Damir Arnaut: ”Nikada mi se nije desilo da neki medij traži, a potom ne objavi intervju. Business magazine je prvi. U maju su dostavili pitanja i insistirali na odgovorima. Iako su odbili autorizaciju, uslišio sam molbu. Kako je prošlo više od dva mjeseca, jedino je fer da ničiji trud - ni onih koji su pitanja pisali, ni moj - ne ostane na internoj prepisci. Softiću mandat ističe idućeg mjeseca, vidjet ćemo hoće li ga Šefik, Dodik i Željko ponovo imenovati.”

BM: Čime je motiviran zahtjev Naše stranke za smjenu guvernera Centralne banke BiH Senada Softića i zašto je on upućen tek sada, pred istek njegovog mandata?

Tražili smo da "Predsjedništvo BiH imenuje novog guvernera po isteku Softićevog mandata u augustu", koji će ovu funkciju "obavljati na kompetentan, odgovoran i transparentan način". Motivisani smo saznanjima iz Izvještaja koji smo u državnom Parlamentu upravo tada razmatrali, kao i upozorenjima MMF-a vezanim za trogodišnje kašnjenje sa prebacivanjem tereta negativnih kamatnih stopa na komercijalne banke. Osim štete koja je time napravljena, Softić je uprkos negativnim trendovima zadržao osnovnu platu od preko 8.000 KM, te nastavio povećavati broj zaposlenih. Više nego dovoljno da na čelo ove institucije dođe neko odgovorniji i kompetentniji.

BM: U saopćenju Naše stranke kao glavni razlog za smjenu guvernera navode se “katastrofalni rezultati“ u vidu pada dobiti CBBiH – možete li nam pojasniti taj argument, s obzirom da CBBiH nije komercijalna banka i ostvarivanje dobiti joj nije prioritet?

Zakon o CBBH propisuje da je jedan od "osnovnih zadataka" CBBH "da drži i upravlja službenih deviznim rezervama...na siguran i profitabilan način". Između 2016. i 2019. CBBH je plaćala duplo veću negativnu kamatnu stopu (0,40%) na svoje depozite u inostranstvu nego što je naplaćivala komercijalnim bankama za njihove iznose iznad obavezne rezerve. Ove stope su ujednačene tek u maju 2019., i to nakon upozorenja MMF-a, ali je do tada došlo do "pogoršanja pozicije dohodka CBBH", kako to MMF navodi na strani 45. svog izvještaja za 2020. MMF je također tražio da CBBH izmijeni stopu na EUR depozitima, kako bi se banke stimulisale da više koriste KM i više kreditiraju, a CBBH je ovaj zahtjev primjenila tek krajem prošlog mjeseca. Ukratko, i raniji guverneri su osiguravali stabilnost KM, ali nisu ovako ugrožavali dohodak CBBH. Vrijeme je za kompetentnijeg guvernera.

BM: Jedna od primjedbi Naše stranke odnosi se na povećanje broja zaposlenih u CBBiH – da li je to sporno zbog nezakonitog zapošljavanja ili nečeg drugog?

U petogodišnjem periodu prije Softićevog mandata (2011-2015), broj zaposlenih je ostao isti: 354, a prosječna dobit CBBH je u istom periodu iznosila 35 miliona KM. Softić je u pet godina svog mandata broj zaposlenih povećao na preko 370, iako je prosječna dobit u tom periodu pala na 14 miliona KM. Odgovoran pristup je u nepovoljnim ekonomskih uslovima nalagao odgovornije poslovanje, no Softić je bio velikodušan i po pitanju svoje plate i novih zapošljavanja, a i prema komercijalnim bankama. Šta više, imamo podatke da je Softić u svom mandatu bio velikodušan i po pitanju izdataka za pojedine medije i PR agencije. Za instituciju koja nema konkurenciju, takvi troškovi za potrebe medijske promocije, u lošoj ekonomskoj klimi, su neshvatljivi. Sve detalje ćemo uskoro objaviti.

BM: Kao argument protiv aktuelnog guvernera naveli ste i visinu njegove plate – zbog čega se to kao “grijeh“ pripisuje njemu, a ne zakonodavcima koji su propisali tako visoke plate zaposlenima u državnim institucijama?

Zakonodavac ne određuje plate u CBBH, već ih utvrđuje Upravno vijeće CBBH. U kojem sjedi Softić. I koji, skupa sa još četiri člana, sam sebi drži osnovnu platu od preko 8.000 KM, i to već godinama tokom kojih dobit pada.

BM: Kako kometirate Softićev stav da “jedini razlog ovakvih stavova i zahtjeva Naše stranke jeste činjenica da je Centralna banka u 2019. godini, na zakonit i savjestan način, kupila parking prostor na području lokaliteta Hastahana“ i njegovo tumačenje da se radi o napadu na CBBiH radi “sitnih političkih poena na nivou lokalne zajednice“, pri čemu Našu stranku stavlja u istu ravan sa SNSD-om koji kontinuirano kritizira rad Centralne banke i osporava njene odluke?

Tipična SDA/HDZ/SNSD matrica. Ukažete da je BiH među zemljama sa najvećom stopom smrtnosti od COVID-a, Sebija Izetbegović to prikaže kao "atak na KCUS". Osnujete Istražnu komisiju za pravosuđe, Milan Tegeltija to opiše kao "udar na nezavisnost pravosuđa", pa čak i "udar na RS". O HDZ-ovim poistovjećivanjima funkcionera sa institucijama da ne govorim. Tražite kompetentnijeg guvernera, Softić to prikaže kao udar na samu Centralnu banku. A oni istovremeno savršeno sarađuju. Pa upravo je Softić sa firmom Aleksandra Džombića - dugogodišnjeg Dodikovog premijera i ministra finansija - potpisao ugovor o internoj reviziji težak skoro 150.000 KM. A otpali su međunarodni gigatni poput Deloitte-a i Ernest & Young.

BM: Zbog čega se Naša stranka protivi izgradnji objekta CBBiH na lokaciji Hastahane, koja je decenijama predstavljala ruglo u centru Sarajeva (postoje li za to neki skriveni motivi u smislu “rezerviranja“ te lokacije za nekog drugog investitora)?

Ruglo je postala zbog nebrige SDA načelnika. Građani su tražili da se taj prostor zaštiti od bilo kakve gradnje i ozeleni, Naša stranka podržava te zahtjeve građana i Naša stranka nikada ne bi dozvolila bilo kakvu gradnju na tom prostoru. Što se Vašeg pitanja o "skrivenim motivima" tiče, ja još nisam dobio odgovor zašto su SDA načelnik i Softić ugradili klauzulu da CBBH može ovaj prostor prodati trećem licu.