Naša stranka | Prijedlozi ustavnih promjena koje je predložila Naša stranka pred ambasadorima Italije i Rusije
  • Početna
  • Novosti
  • Prijedlozi ustavnih promjena koje je predložila Naša stranka pred ambasadorima Italije i Rusije
Prijedlozi ustavnih promjena koje je predložila Naša stranka pred ambasadorima Italije i Rusije

Prijedlozi ustavnih promjena koje je predložila Naša stranka pred ambasadorima Italije i Rusije

12.10.2021.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednica Glavnog odbora Sabina Ćudić, šef Kluba poslanika Naše stranke u Parlamentu BiH Predrag Kojović te poslanik u tom Parlamentu i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Damir Arnaut nastavili su seriju susreta s ambasadorima zemalja članica PIC-a, te su ustavne amandmane Naše stranke danas prezentirali ambasadoru Italije Nj.E. Marcu di Ruzzi i ambasadoru Ruske Federacije Nj.E. Igoru Kalabukhovu.


Na susretima je podcrtano da amandmani koje je Naša stranka nedavno uputila u zvaničnu proceduru predstavljaju konstruktivan prijedlog koji osigurava jednaka demokratska prava i poboljšan izborni proces, uključujući potpunu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Pilav, Sejdić/Finci, Zornić, Šlaku i Pudarić, a koji istovremeno zadržava sve mehanizme zaštite koje entiteti i konstitutivni narodi trenutno uživaju.

Istaknuto je zadovoljstvo svim do sada održanim razgovorima, te je razgovarano o ulozi PIC-a pri razmatranju konstruktivnih prijedloga koji predstavljaju istinski domaća rješenja, koji su pri tome rezultat višemjesečnog rada, uključujući opsežne konsultacije s predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora. 

Podsjećamo da prijedlog Naše stranke predviđa uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament.

Susreti s ambasadorima će se nastaviti tokom ove i iduće sedmice, a nakon toga će biti održane opsežne konsultacije s predstavnicima drugih stranaka u državnom Parlamentu.

 

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!