Naša stranka | Predsjedništvo Naše stranke: Koaliranje uslovljeno programima, ne pozicijama
  • Početna
  • Novosti
  • Predsjedništvo Naše stranke: Koaliranje uslovljeno programima, ne pozicijama
Predsjedništvo Naše stranke: Koaliranje uslovljeno programima, ne pozicijama

Predsjedništvo Naše stranke: Koaliranje uslovljeno programima, ne pozicijama

14.10.2022.

Danas je održana sjednica Predsjedništva Naše stranke na kojoj su razmatrani rezultati izbora, pitanje formiranja vlasti te odluka visokog predstavnika s fokusom na popunu Doma naroda Federacije BiH.

Naša stranka je za državni i federalni nivo vlasti osvojila procentualno veći broj glasova nego 2018. godine, u Skupštini Kantona Sarajevo će kao i 2018. godine imati pet zastupnika a parlamentarna je u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. S tim u vezi Predsjedništvo je zaključilo da se radi o izuzetnom uspjehu te da Naša stranka ima stabilno glasačko tijelo s tendencijom značajnog širenja.

Također, izborni rezultat Naše stranke pokazao je i njen izuzetan koalicioni potencijal i Naša stranka je spremna preuzeti odgovornost na svim nivoima vlasti u BiH. Predsjedništvo je zaključilo da koaliranje neće biti uslovljeno pozicijama nego programima. Programi će podrazumijevati jasno definisane mjere s ciljevima i rokovima provedbe. Neke od tih mjera za Našu stranku su već jasne i bezuslovne, a jedna od njih je hitno usvajanje osam uslova za sticanje kandidatskog statusa u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na državnom nivou.

Predsjedništvo Naše stranke zauzelo je stav i u vezi s posljednjim nametanjem odluke visokog predstavnika. Smatraju da Schmidtova odluka dodatno usložnjava ionako komplikovan politički sistem, ali i da daje podstreka dodatnoj etničkoj podjeli zemlje umjesto njenom zaokretu ka građanskom državnom modelu. Posebno je to evidentno u slučaju zadržavanja diskriminirajućeg statusa Ostalih koji nisu ravnopravni ni brojčano ni po mogućnosti donošenja odluka u Domu naroda.

Naša stranka će insistirati na principima sadržanim u našem prijedlogu ustavnih promjena koje je uputila u parlamentarnu proceduru na nivou BiH kao i na ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju naše zemlje.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!