Naša stranka | Predrag Kojović povodom non papera: Vrijeme je da članice EU pokažu da li baštine i zajedničke vrijednosti ili ih spajaju samo geografija i ekonomija
  • Početna
  • Novosti
  • Predrag Kojović povodom non papera: Vrijeme je da članice EU pokažu da li baštine i zajedničke vrijednosti ili ih spajaju samo geografija i ekonomija
Predrag Kojović povodom non papera: Vrijeme je da članice EU pokažu da li baštine i zajedničke vrijednosti ili ih spajaju samo geografija i ekonomija

Predrag Kojović povodom non papera: Vrijeme je da članice EU pokažu da li baštine i zajedničke vrijednosti ili ih spajaju samo geografija i ekonomija

17.04.2021.

U organizaciji Liberalne mreže jugoistočne Europe (LIBSEEN), održana je online konferencija o diplomatskom skandalu izazvanom kontroverznim “non-paperom” koji se pripisuje premijeru Slovenije Janezu Janši.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović. On smatra da bi najveća opasnost mogla proisteći iz eventualnog potcjenjivanja ovog dokumenta od strane međunarodne zajednice:

„U jednom trenutku i Mein Kampf Adolfa Hitlera funkcionisao je kao Non Paper. Dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu je također bio non paper. Radi se o opasnim fantazijama ludaka. Zato je neophodan internacionalni pritisak da svi lideri zemalja EU, pogotovo onih koje su članice Vijeća za provedbu mira u BiH, izađu i jasno kažu šta misle o ovom dokumentu. Vrijeme je da EU pokaže da li je ujedinjuju i neke vrijednosti, ili samo geografija i ekonomija. Također je neophodno i da NATO izađe s jasnim stavom u vezi s promjenama granica na Balkanu.“ Kojović je, također, non paper okarakterizirao i kao eho dugogodišnje politike koju u BiH provode Milorad Dodik i Dragan Čović.

Na konferenciji je govorila i Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske koja je rekla da ovaj dokument nije posljednji korak u raspadu Jugoslavije, već, ako bi se krenulo u njegovu provedbu, prvi korak ka raspadu Evropske unije.

Na konferenciji je govorio i Emil Kirjas, potpredsjednik Liberalne internacionale i nekadašnji zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije. On je non paper doveo u vezu s globalnim tendencijama prekrajanja granica te poseban fokus stavio na pretenzije prema Makedoniji u tom kontekstu.

Konferenciju je vodio Roman Jakič, predsjednik LIBSEEN-a i bivši ministar odbrane Slovenije. Ono što je nakon konferencije jasno jeste da će se liberali u pogledu non papera ponašati jedinstveno i tako nastupati u institucijama EU. Njihov stav je da promjene granica nema te da svaki pokušaj u tom pravcu može biti smrtonosan, ne samo za zemlje Zapadnog Balkana nego i za cijelu EU.