Naša stranka | Predrag Kojović: Građani su taoci sociopata na vlasti – oktobar 2022. može biti rješenje talačke krize
  • Početna
  • Novosti
  • Predrag Kojović: Građani su taoci sociopata na vlasti – oktobar 2022. može biti rješenje talačke krize
Predrag Kojović: Građani su taoci sociopata na vlasti – oktobar 2022. može biti rješenje talačke krize

Predrag Kojović: Građani su taoci sociopata na vlasti – oktobar 2022. može biti rješenje talačke krize

17.08.2021.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, govorio je za Oslobođenje o stanju u zemlji: blokada vlasti, moć građana, moguće intervencije OHR-a – teme su ovog razgovora koji prenosimo u integralnom obliku.

- Mogu li dobiti Vaš kratak komentar u vezi s političkim blokadama u našoj zemlji?

Blokada institucija BiH traje, de facto, od izbora 2018. Ona je počela blokadom Parlamentarne skupštine BiH po pitanu ANP-a, nastavila se aktivnim izbjegavanjem Vijeća ministara da se na bilo koji relevantan način bavi najvećom zdravstvenom i ekonomskom krizom a sada se manifestuje kroz Dodikovo odbijanje saglasnosti za učešće Oružanih snaga BiH u spašavanju života i imovine bh. građana od požara. Prevazilaženje barem nekih blokada je onemogućeno kroz rad Parlamentarne skupštine BiH jer je SDA dala potpunu kontrolu nad Domom naroda SNSD-u i HDZ-u iz razloga koje ja, iskreno, ni dan danas ne mogu da shvatim. Cijeli politički, pa i zakonodavni rad se sveo na politička prepucavanja članova vladajuće koalicije i teško je procijeniti da li iz ove izuzetno teške i kompleksne pozicije možemo izaći prije narednih opštih izbora. Čak i tada, bez značajne promjene političkog raspoloženja među glasačima, izlazak iz krize i napredak BiH je upitan. Ali, da bi se uopšte moglo očekivati da 2022. prevlada hrabrost i razum građana, ona se prvo mora pojaviti među liderima opozicije.

- Koliko građani ustvari ispaštaju i šta je rješenje?

Naravno da građani, i to svi, ispaštaju. Čak mislim da nisu ni svjesni koliko jer je skoro nemoguće iz ove perspektive i zamisliti u koliko bi boljoj poziciji bili da su na vlasti neki drugi, normalni, ljudi. Iskreno, ova vlast ne zaslužuje da se opiše kao normalna. Nabavka respiratora, poklanjanje ikona, nenabavka vakcina, patološka mržnja najviših funkcionera prema državi koju predstavljaju, prijetnje osvetama… to nisu normalne političke teme i rječnik ni u jedno, a kamoli u ovo teško vrijeme.

Nema više zavaravanja, sudbina ove zemlje je u rukama građana u oktobru naredne godine. Ako žele da se ova masovna agonija bosanskohercegovačkog društva nastavi, onda treba da glasaju kao i do sada, za najagresivnije, najglasnije i najmanje razumne. Ako sebi i svojoj djeci žele kakvu-takvu šansu za ostanak i progres, onda se moraju dobro informisati i u miru odlučiti da svoj glas ovog puta daju principijelnima i razumnima.

- Da li očekujete da međunarodna zajednica uvede sankcije Dodiku i u kojem obliku?

Nadam se da hoće, ali, iskreno, ne vjerujem. Rusija, de facto, više ne priznaje OHR, na sastancima PIC-a otvoreno se, nediplomatskim rječnikom suprotstavlja stavovima EU i SAD-a kada je BiH u pitanju i meni se čini da mi postajemo Kuba novog hladnog rata. Dodik i Čović gledaju u Trumpa i Orbana kao svoje političke idole i nadaju se da će politički haos koji osvaja svijet stvoriti uslove za njihove političke ciljeve. Samo ih građani svojim glasovima mogu zaustaviti da otpočnu nepromišljene političke avanture čiju strašnu cijenu ćemo svi generacijama plaćati.

Predivna smo, prirodnim, kulturnim i ljudskim resursima bogata evropska zemlja i velika je historijska nepravda da smo postali taoci sociopata na vlasti.