Naša stranka | Omer Berbić: Neprihvatljivo je umanjenje plate koja je 600KM
Omer Berbić: Neprihvatljivo je umanjenje plate koja je 600KM

Omer Berbić: Neprihvatljivo je umanjenje plate koja je 600KM

16.07.2021.

Vijećnice i vijećnici na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla razmatrali su izvještaje o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća, čiji je osnivač ili suosnivač grad Tuzla za 2020. godinu, i to za Tržnice Tuzla, JKP Komunalac Tuzla i JKP Pannonica Tuzla. Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u GV Tuzla, tražio je da direktori pod hitno objasne umanjenje plata vidljivo u izvještajima, jer smatra da su određeni radnici i radnice diskriminisani.

”Plate radnicima i radnicama u kompanijama čiji je osnivač ili suosnivač grad Tuzla nepravedno su mijenjane u 2020. godini, što je vidljivo iz izvještaja. Smanjene su plate od 600 KM, negdje za čak 40-50 KM. Ovo je problem ako poredimo s prosječnim platama u Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu, a apsurdno je to što su plate osobama visokog kadra u istim firmama povećane. Tražio sam objašnjenje za ovaj apsurd, jer smatram da ne smijemo dozvoliti da ljudi koji rade posao na terenu budu zadnja rupa na sviralu u Tuzli.

Ako je pandemija razlog umanjenja plate, onda se smanjenjem moraju tretirati svi, u suprotnom je to diskriminacija na osnovu radnog mjesta. Drago mi je što je zaključak za hitno objašnjenje ovog apsurda jednoglasno usvojen na sjednici Gradskog vijeća Tuzla. Ostajemo na strani borbe za prava onih čiji se glas skoro nikada ne čuje”, poručio je Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzla.