Naša stranka | Omer Berbić: Direktni izbori u mjesne zajednice nisu stvar volje nego Statuta Grada!
  • Početna
  • Novosti
  • Omer Berbić: Direktni izbori u mjesne zajednice nisu stvar volje nego Statuta Grada!
Omer Berbić: Direktni izbori u mjesne zajednice nisu stvar volje nego Statuta Grada!

Omer Berbić: Direktni izbori u mjesne zajednice nisu stvar volje nego Statuta Grada!

04.01.2023.

U Tuzli, unatoč planiranim budžetskim sredstvima, još nema izbora za mjesne zajednice. Omer Berbić, vijećnik Naše stranke, smatra da je neophodno da se oni održe pred izbore za gradonačelnika Tuzle.

“Rukovodstva mjesnih zajednica u Tuzli su dosad punjena stranačkim kadrovima kao nagrada za stranačku poslušnost, pa tako predstavnici mjesnih zajednica zarade za jedan mandat 5670 KM. Međutim, ni to ne bi bio problem da rade u interesu građana, već isključivo služe kao provodnik stranačke kontrole unutar tih mjesnih zajednica.

Statut Grada predviđa izbore na koje se rukovodstvo Grada godinama oglušivalo. Ove godine, na insistiranje Admira Čavalića iz SBiH te Naše stranke, u budžetu su osigurana sredstva za provođenje izbora u mjesnim zajednicama. Smatram da je vrijeme pred izbore za gradonačelnika idealno da se provedu i izbori u mjesnim zajednicama, da sve obavimo o istom trošku bez ponovnog, naknadnog izvođenja građana na glasačka mjesta. Predizborno vrijeme je dobro i zbog toga da svi kandidati, a pogotovo aktuelna gradska uprava, pokaže da joj je zaista stalo do razvoja lokalne demokratije, praktično, ne samo retorički.

Na insistiranje Naše stranke usvojili smo i budžet za direktne izbore u MZ. Sve imamo, osim volje vladajućih (SDP-a, dijela SDA, TA i samostalnih vijećnika). Volio bih da griješim. Prepuštam im da me demantuju.”

 

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!