Naša stranka | Novogodišnja čestitka Edina Forte članicama i članovima Naše stranke
Novogodišnja čestitka Edina Forte članicama i članovima Naše stranke

Novogodišnja čestitka Edina Forte članicama i članovima Naše stranke

29.12.2022.

Drage naše i dragi naši,

U čestitki za 2022. godinu, navodio sam kako je 2021. bila najteža godina za sve nas, spominjao sam pandemiju, prijetnje secesijom i ratom bile su svakodnevni dio političke retorike, agresija Rusije na Ukrajinu i njene posljedice na BiH prijetile su katastrofalnim scenarijima, itd. Rekao sam da će 2022. godina biti još teža i bila je. Međutim, sad na njenom kraju, iako nas brojni prošlogodišnji, pa i višedecenijski problemi i dalje prate, govorimo o kandidatskom statusu BiH u EU, o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou koje se dešava rekordno brzo i na programskim osnovama i o mnogo drugih pozitivnih stvari za koje zasluge nosi i Naša stranka.

S pravom mogu reći da je prethodna godina bila najuspješnija za Našu stranku. Na Općim izborima ponovili smo rezultat iz 2018. godine, koji je bio historijski, ali ovog puta taj rezultat stvorio je mogućnost da učestvujemo u vlasti na svim nivoima. Po prvi put ušli smo u pregovore za formiranje federalne i državne vlasti, ali i na nivou Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona. To se desilo jer smo se s težinom izazova koji su se postavljali pred nas nosili odgovorno i principijelno. Nismo gledali jesmo li opozicija ili vlast ni da li nam je nešto u nadležnosti ako se tiče naše zemlje. Putovali smo u Washington, Brisel, Berlin i u druge centre i lobirali za državne interese Bosne i Hercegovine. S kolegicom Sabinom Ćudić bio sam prvi bh. zvaničnik koji je posjetio Kijev. Spašavali smo međunarodni ugled BiH i bili smo uspješni. Naš klub u Predstavničkom domu BiH, iako opozicioni, imao je više realizovanih inicijativa nego Vijeće ministara. Vlada Kantona Sarajevo koju sam predvodio u prethodnom mandatu uradila je odličan posao i na proteklim Općim izborima od strane građana ocijenjena je visokom ocjenom, omogućivši Našoj stranci i partnerima iz "Trojke" da je ponovo predvodimo u naredne četiri godine. Ponosan sam na sve naše članove koji u izvršnim i zakonodavnim organima rade izvrstan posao ali i na sve vas članove koji ste doprinijeli rezultatu i širenju ideje Naše stranke.

Takav naš odnos prema državi i građanima, da rješavamo probleme bez obzira jesu li nam u nadležnosti i jesmo li opozicija, ono je što je, između ostalog, opredijelilo birače da nam daju povjerenje u mjeri koja nam omogućava participaciju na svim nivoima vlasti. Ako smo kao opozicija mogli raditi posao onih koji su bili vlast, još ćemo ga bolje raditi kao pozicija – stav je građanki i građana. Na nama je da taj stav opravdamo, a ja sam uvjeren da hoćemo.

S tom ambicijom moramo krenuti u novu godinu i u to ime želim nam puno sreće.

Praznične dane želim da provedete u dobrom raspoloženju, zdravlju, s vašim najmilijima.

Sretna vam Nova 2023. godina.

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!