Naša stranka | Novi ministar Bošnjak: Glavni grad moramo urediti kao modernu metropolu
Novi ministar Bošnjak: Glavni grad moramo urediti kao modernu metropolu

Novi ministar Bošnjak: Glavni grad moramo urediti kao modernu metropolu

16.11.2023.

Bojan Bošnjak novi je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo. Bojan društvo i društveni aktivizam doživljava kao svoj način života. Nova uloga koju preuzima u vrlo važnim  političko-društvenim okolnostima u kojima se nalazi Kanton Sarajevo i država BiH predstavlja logičan slijed s obzirom na to da u društvenom životu Bosne i Hercegovine nedostaje onih koji su kapacitirani znanjem, zvanjem ali i neophodnim iskustvima.

Diplomu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu stekao je 2008., a zatim je magistrirao menadžment evropskih projekata na Alma Mater-European Center u Sloveniji. Uspješno je okončao niz edukacijskih programa iz oblasti politike i menadžmenta.

Na početku svog mandata Bošnjak kaže: Svako ministarstvo, pa tako i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS prvenstveno moramo vratiti građanima – i to u svakom smislu. Sve oblasti koje obuhvata ovo Ministarstvo ne smiju više nikada biti predmet politikantstva s bilo čije strane. Svijet svakim danom sve više napreduje a građani Kantona u kojem je glavni grad naše domovine zaslužuje samo i jedino najbolje.

Razmišljajući o novim izazovima koje nosi ova odgovorna pozicija dodao je: Prigradske opštine moramo više integrisati centru države i na taj način potvrditi da su nam svi podjednako vrijedni i važni. Svjetske metropole su upravo takvim pristupom pravljene, svugdje na planeti.

Moji nulti prioriteti u radu su transparentnost, stalna dostupnost, otvoreni dijalog i neizmjerno odgovoran pristup zbog čega sam uvjeren da će ova nova Vlada uspjeti sva preduzeća iz nadležnosti Ministarstva staviti u pravu funkciju građana. Puno posla je pred nama. Ne bojimo se uhvatiti u koštac s izazovima, pa i problemima koji čekaju. Veliki broj projekata je u pripremi i idejnoj fazi. Sarajevo mora biti čišće, moramo nastaviti projekte koji će unaprijediti kvalitet vazduha – što je složen i dugoročan zadatak. Takođe, radit ćemo i na proširenju obuhvata zaštićenih prirodnih područja u KS. Mnoge stvari su na čekanju zbog nedostatka političke volje i administrativnih prepreka. Glavni grad i ovaj Kanton imaju kapacitete za snažniji zamah i puno brže napredovanje. Na nama je da sve to što jače usmjerimo i olakšamo.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!