Naša stranka | Naša stranka Zenica: Podrška rudarima je podrška i pravnoj državi
Naša stranka Zenica: Podrška rudarima je podrška i pravnoj državi

Naša stranka Zenica: Podrška rudarima je podrška i pravnoj državi

12.02.2021.

Povodom štrajka rudara u Zenici, oglasio se Gradski odbor Naše stranke Zenica:

„Federalna vlada je 22. augusta 2019. godine usvojila Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH. Štrajk zeničkih i brezanskih rudara govori da restrukturiranje ne ide po planu i pozivamo Vladu FBiH da preuzme odgovornost za posljedice štrajka.

Predviđena modernizacija rudnika i unapređenje proizvodnje nije završeno. Kupljena oprema, npr. hidraulične podgrade rudničkog okna, nije postavljena, iako je prema planu restrukturiranja trebala biti. Modernizacija podzemne eksploatacije uglja je neophodna jer je postojeći način eksploatacije preskup.

Ono što također otežava poslovanje i proizvodi gubitke jest stranačko upošljavanje administrativnih radnika proizvodi. Otpuštanje njihovog viška planirano je za mart. Neophodno je pratiti da li će se ono desiti i na koji način će biti izvedeno. Do sad je otpuštanje predstavljalo problem jer se niko nije htio zamjeriti SDA, stranci koja je u ZDK na taj način zbrinula na stotine lojalnih joj kadrova.

Zanimljiva je, također, i činjenica da su administrativnim radnicima, kad odlaze u penziju, sve obaveze uplaćene, dok rudari moraju čekati da ostvare svoja prava.

Rudari u svojim zahtjevima imaju potpuno pravo i podržavamo ih. Međutim, treba imati na umu da podrška rudarima neće riješiti samo problem njihove egzistencije, to je obračun s kriminogenim načinom upravljanja rudnicima, ali i državom.“

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!