Naša stranka | Naša stranka Stari Grad: Nismo podržali izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja/Alija Izetbegović
  • Početna
  • Novosti
  • Naša stranka Stari Grad: Nismo podržali izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja/Alija Izetbegović
Naša stranka Stari Grad: Nismo podržali izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja/Alija Izetbegović

Naša stranka Stari Grad: Nismo podržali izgradnju podzemne garaže na Trgu oslobođenja/Alija Izetbegović

12.02.2021.

Povodom informacije da su vijećnici Naše stranke u Općini Stari Grad u Sarajevu podržali Odluku o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja/Alija Izetbegović kojim se planira izgradnja podzemne garaže na toj lokaciji, oglasio se Klub vijećnika Naše stranke u toj Općini.

„Vijećnici Naše stranke nisu podržali urbanistički projekat Trg oslobođenja/Alija Izetbegović. Smatramo da se prilikom pripreme ovog projekta u potpunosti ignorisalo mišljenje stručnih osoba i institucija, koje su posljednjih dana javno iskazale protivljenje izgradnji podzemne garaže na ovom urbanom prostoru od neprocjenjive vrijednosti. Dodatno napominjemo da se ne protivimo uređenju ovog prostora, naprotiv, smatramo da ovaj trg može i treba da se dodatno uredi, ali bez podzemnih garaža, koje će zasigurno dodatno opteretiti cijelo područje urbane jezgre grada, dodatno ga zagađivati i stvarati nove i veće gužve u saobraćaju. Postojeći prostorni planovi ne predviđaju garažu na ovom mjestu, ali predviđaju nekoliko garaža u neposrednoj blizini, te i zbog toga ne vidimo veliku potrebu za ovim projektom. Također nam je neprihvatljivo da se zauvijek uklanja veliki broj drveća i vegetacije iz parka, posebno uzimajući u obzir nedostatak parkovskih i zelenih površina u centru grada, kao i činjenicu da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa prepoznao ovaj prostor kao prostor od visoke vrijednosti.

Naša stranka će se nastaviti boriti protiv projekata koji narušavaju bogato urbano naslijeđe naše općine i grada, a trenutno ćemo se aktivno uključiti u javnu raspravu o projektu izgradnje garaže kako bismo legalnim procedurama pokušali makar ublažiti negativne posljedice ovog projekta.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!