Naša stranka | Naša stranka prezentirala prijedloge ustavnih promjena ambasadoru Holandije i šefu ureda Ambasade Belgije
  • Početna
  • Novosti
  • Naša stranka prezentirala prijedloge ustavnih promjena ambasadoru Holandije i šefu ureda Ambasade Belgije
Naša stranka prezentirala prijedloge ustavnih promjena ambasadoru Holandije i šefu ureda Ambasade Belgije

Naša stranka prezentirala prijedloge ustavnih promjena ambasadoru Holandije i šefu ureda Ambasade Belgije

13.10.2021.

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić, šef Kluba poslanika u Parlamentu BiH Predrag Kojović te poslanik u tom Parlamentu i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Damir Arnaut susreli su se danas sa ambasadorom Kraljevine Holandije Nj.E. Jan Waltmansom i šefom ureda Ambasade Kraljevine Belgije g. Benjaminom Sturtewagenom s ciljem prezentiranja prijedloga amandmana na Ustav BiH koje je Naša stranka uputila u proceduru.

Tokom susreta razgovarano je o svim detaljima ovog prijedloga, uključujući uspostavu jednog predsjednika i potpredsjednika te predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Parlamentarne skupštine, uz obavezu da ta četiri zvaničnika budu imenovani iz reda tri konstitutivna naroda i Ostalih. Također je podcrtano da bi se sve suštinske ovlasti koje Predsjedništvo trenutno ima prenijele na Vijeće ministara BiH, te da bi, uz indirektan izbor, to uklonilo izvore prijepora oko ove funkcije. 

„Diskriminacija protiv Ostalih bi bila otklonjena, a prisustvo konstitutivnih naroda zadržano“, istaknuto je. 
Posebno je potencirana činjenica da ovaj prijedlog rješava i pitanje diskriminacije u Domu naroda, koja je također predmet presuda Evropskog suda za ljudska prava, uz istovremeno zadržavanje prava zaštite vitalnog interesa svih konstitutivnih naroda, dok su se svi dosadašnji prijedlozi fokusirali isključivo na pitanje diskriminacije u Predsjedništvu BiH.
Naša stranka će nastaviti susrete s ambasadorima tokom ove i iduće sedmice, nakon čega su planirani sastanci s predstavnicima klubova zastupljenih u Parlamentu BiH.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!