Naša stranka | Naša stranka predložila zakon: Nema tolerancije za one koji povrijede djecu!
  • Početna
  • Novosti
  • Naša stranka predložila zakon: Nema tolerancije za one koji povrijede djecu!
Naša stranka predložila zakon: Nema tolerancije za one koji povrijede djecu!

Naša stranka predložila zakon: Nema tolerancije za one koji povrijede djecu!

07.01.2016.

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije, danas je u proceduru uputio Prijedlog zakona o posebnim mjerama za sprečavanje vršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala prema maloljetnim licima u FBiH. Zakon predviđa mjere zabrane ublažavanja kazne, obaveznog posjećivanja profesionalnih savjetovališta, javljanja organima unutrašnjih poslova, te posebnog evidentiranja počinilaca.

"Tražimo od javnosti i Parlamenta Federacije da podrži prijedlog, te da posebnim mjerama zaštitimo maloljetnike. Neka nasilnici znaju da će trpiti posljedice svog postupanja i dvadeset godina kasnije, te da nema ublažavanja presuda, kada pravosuđe utvrdi odgovornost. Evidencije iz kojih se neće brisati počinioci, sankcije za osuđena lica, sve su to koraci koje moramo napraviti da zaštitimo naše najmlađe", kazao je Dennis Gratz.

"Godinama smo svjedoci nedopustivih slučajeva gdje se, naprimjer, silovatelji maloljetnih osoba puštaju na slobodu već nakon godinu dana ili bivaju pušteni uz uslovnu kaznu. Ovaj zakon rezolutno zaustavlja tu praksu", dodao je Gratz.

"Prijedlog predviđa dugoročno važenje pravnih posljedica presuda. Smatram da smo ponudili dobra rješenja, kojima su obuhvaćeni i maloljetni počinitelji ovih krivičnih djela. Sada treba otvoriti javnu raspravu kroz institucije kako bismo dobili najbolje moguće sredstvo u prevenciji i kažnjavanju počinilaca seksualnih delikta. Neka nam posljednja tragedija bude pouka, poziv i obaveza da poduzmemo prve, ali važne korake za zaustavljanje i kažnjavanje zlostavljanja, te da na ovaj način doprinesemo borbi protiv kulture nasilja čije su žrtve djeca", zaključio je Gratz.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!