Naša stranka | Naša stranka Cazin: Oživjet ćemo Gornji grad
Naša stranka Cazin: Oživjet ćemo Gornji grad

Naša stranka Cazin: Oživjet ćemo Gornji grad

21.10.2020

Moramo izraziti zadovoljstvo što je naša gornja čaršija dobila novo ruho u vidu asfalta i novih trotoara, ali smo itekako svjesni, da je za potpuno oživljavanje ovoga dijela grada potrebno mnogo više. Većina starijih se sjeća pijace u tom dijelu grada, velikog prometa ljudi i roba, okupljanja i druženja na pijačni dan. Pojavom tržnih centara, ali nažalost i sistemskim djelovanjem svih dosadašnjih vlasti u Cazinu, ovaj folklorni običaj, ali i ekonomski značajan događaj je uništen, razvodnjen i izmješten u druge dijelove grada.

U cilju povratka “života” i ekonomskog oporavka naše Žitarnice, potrebno je prvo vratiti na ovo mjesto sve one male prodavače poljoprivrednih i zanatskih proizvoda. U skladu sa našim vremenom i dostignutim ekonomskim razvojem, na Žitarnici je potrebno napraviti zatvorenu zelenu pijacu, sa svim pripadajućim sadržajima za obavljanje oveprivredne djelatnosti. Upravljanje ovim objektom bi trebalo biti u nadležnosti JKP “Čistoća”. Što je slučaj i u drugim općinama u BiH. Gašenje pijace, zatvaranje starih zanatskih radnji, odlazak mladih ljudi, obrazovanog kadra, doprinijeli su tome da ovaj dio centra grada Cazina postane sablasan, prazan, oronuo.

U neposrednoj blizini je i Stari grad Cazin, nacionalni spomenik BiH, koji također nije adekvatno promovisan, niti je uređen pristupni put do istog, kao ni adekvatna obilježja.

Naša stranka Cazin će posvetiti posebnu pažnju revitalizaciji starog dijela grada i izgradnji zatvorene zelene pijace na Žitarnici, svojim radom i zalaganjem u budućem sazivu Gradskog vijeća Grada Cazina.