Naša stranka | Naša stranka Bosanski Petrovac: Konačno „ne“ spalionici – pobjeda građana Bosanskog Petrovca
  • Početna
  • Novosti
  • Naša stranka Bosanski Petrovac: Konačno „ne“ spalionici – pobjeda građana Bosanskog Petrovca
Naša stranka Bosanski Petrovac: Konačno „ne“ spalionici – pobjeda građana Bosanskog Petrovca

Naša stranka Bosanski Petrovac: Konačno „ne“ spalionici – pobjeda građana Bosanskog Petrovca

26.02.2021.

Od 2017. godine do danas Naša stranka u Bosanskom Petrovcu preduzela je niz mjera kako bi se spriječili pokušaji da se na području opštine izgradi spalionica životinjskog i medicinskog otpada, za cijeli regiju i šire, zbog zaštite zdravlja građana, očuvanja i zaštite okoliša te činjenice da na području opštine praktično i ne postoji takav otpad. Ti napori urodili su plodom jer je 2019. godine taj Opštinsko vijeće odbilo taj projekat. Sami građani su, također, kroz samostalne inicijative i peticije odbili uopšte i razmišljanje o spalionici na ovom području.

Međutim, pojedinci kojima je profit na prvom mjestu pokušali su iskoristiti promjenu vlasti i nametnuti ponovo na dnevni red Vijeća izgradnju spalionice. Ipak, građani Bosanskog Petrovca su ovog puta pokazali zajedništvo, onakvo kakvo je u ovom gradu postojalo i prije rata, prevazilazeći nacionalne i vjerske razlike kroz organizovanje građanskog protesta gdje je svima stavljeno do znanja da s investicijama koje narušavaju zdravlje i okolinu ne dolaze u grad Petrovčana.

Naša stranka, iako u ovom mandatu nema vijećnika u OV, ponosna je na svoje prethodne inicijative kojima je dala doprinos rješenju ovog pitanja i motivisala građane da sami odlučuju o svom životu na ovim prostorima.

Ostajemo i dalje čvrsto uz građane Bosanskog Petrovca u odbrani građanskih prava i stvaranja boljih uslova života u lokalnoj zajednici i daćemo punu podršku svim progresivnim inicijativama građana i snagama koje od ovog grada žele napraviti dobro mjesto za život.

Za Opštinski odbor Naše stranke u Bosanskom Petrovcu je i neprihvatljiva i činjenica da je Centar za kulturu odobrio privatnoj firmi korišćenje velike sale za pokušaj „ubjeđivanja“ građana u korist gradnje spalionice. Sala je bila prepuna nezadovoljnih građana pri čemu su narušene sve mjere za suzbijanje pandemije što se može negativno odraziti na zdravlje građana i za to bi odgovorni trebali da snose odgovornost.