Naša stranka | Mirjana Marinković-Lepić: Zbog nerada Vijeća ministara nema vakcina u BiH
  • Početna
  • Novosti
  • Mirjana Marinković-Lepić: Zbog nerada Vijeća ministara nema vakcina u BiH
Mirjana Marinković-Lepić: Zbog nerada Vijeća ministara nema vakcina u BiH

Mirjana Marinković-Lepić: Zbog nerada Vijeća ministara nema vakcina u BiH

06.01.2021

Bosna i Hercegovina još uvijek ne zna datum dolaska prvih vakcina. Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević, ovo opravdava govoreći kako je zdravstvo u nadležnosti entiteta. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagovala je na ovu izjavu:

"Spuštanje kupovine vakcina na entitetske nivoe je pokušaj ministrice Gudeljević za skidanje odgovornosti s ministarstva kojim rukovodi, a koje je nadležno za definiranje strategije na međunarodnom planu, između ostalog, i u području zdravstva i socijalne zaštite. Nerad Vijeća ministara doveo je do toga da Bosna i Hercegovina ne zna kada će dobiti prve vakcine dok je imunizacija u Europi, pa čak i regionu, već počela. Prepuštanje entitetima da se bave nabavkom vakcina, usprkos aferama na entitetskom nivou kao što je afera respiratori, pokazuje disfunkcionalnost ovog saziva Vijeća ministara i njihovu nebrigu za građanke i građane. Nema države u Europi koja nabavku vakcina ne radi na državnom nivou, posebno zato što jer je ovo i diplomatsko pitanje. Nužna je uključenost ministrice Turković u procese pregovora i diplomatskih dogovora, kako bi potrebne vakcine što prije bile dostupne, ali koordinacija ministarstava, u ovoj koaliciji baziranoj isključivo na podjeli fotelja, ne postoji.

Jučer sam na Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamenta BiH podržala inicijativu kojom se traži da Ministarstvo civilnih poslova započne direktne pregovore s proizvođačima vakcina protiv koronavirusa. Očito je da COVAX program još uvijek nije počeo davati očekivane rezultate i da mi moramo pronaći alternativne načine da dođemo do vakcina, kao što to rade zemlje regiona. Prebacivanje odgovornosti na entitete je samo izgovor za nerad, od kojeg građani i građanke nemaju ništa."