Naša stranka | Mirjana Marinković Lepić: Zašto Ministarstvo pravde BiH štiti ratne zločince
  • Početna
  • Novosti
  • Mirjana Marinković Lepić: Zašto Ministarstvo pravde BiH štiti ratne zločince
Mirjana Marinković Lepić: Zašto Ministarstvo pravde BiH štiti ratne zločince

Mirjana Marinković Lepić: Zašto Ministarstvo pravde BiH štiti ratne zločince

13.10.2021.

Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, uputila je pitanje Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine zašto još uvijek nije donijelo odluku o registraciji presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu te ukazala na značaj njenog donošenja.

„Već godinama se Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine ukazuje na značaj registrovanja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haaga. Na ovo su redovno upozoravala udruženja žrtava, ali i haški tužitelji poput Sergea Brammertza.

Neregistrovanjem tih presuda presuđenima se nakon odslužene kazne vraćaju neka prava koja ne bi trebali imati, poput kandidiranja na izborima. Osim toga, onemogućava se da domaći sudovi procesuiraju one ljude i zločine koji se spominju u haškim presudama, ali nisu predmet haškog suda. Također, negira se naslijeđe Suda u Haagu.

Ministarstvo pravde dužno je nedvosmisleno odgovoriti zašto se te presude ne implementiraju u pravosudni sistem BiH. U suprotnom, opravdana je sumnja da je u službi politike ratnih zločina.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!