Naša stranka | Mirjana Marinković-Lepić: Hitno ispitati navode o Viškoviću
Mirjana Marinković-Lepić: Hitno ispitati navode o Viškoviću

Mirjana Marinković-Lepić: Hitno ispitati navode o Viškoviću

18.09.2020.

Povodom iskaza zaštićenog svjedoka o navodnom učešću Radovana Viškovića, premijera RS, u ratnim zločinima reagovala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH:

„Ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u ratnim zločinima ne smiju obavljati bilo kakve javne funkcije u BiH, pogotovo ne premijerske. Otud je neophodno što prije ili potvrditi ili otkloniti sumnju da je Radovan Višković, premijer RS, nudio novce za premještanje masovnih grobnica, što je navedeno u iskazu zaštićenog svjedoka na Sudu BiH 2017. godine.

Najnovije informacije govore da je zaštićeni svjedok još 1995., prilikom istrage o genocidu u Srebrenici, naveo da je Višković učestvovao u transportu Bošnjaka na mjesto streljanja.

Za ispitivanje ovih navoda najodgovornije je Tužilaštvo BiH. Prije dva dana smo dobili lošu ocjenu britanske sutkinje Joanne Korner i tiče se upravo procesuiranja ratnih zločina. Pozivam tužiteljicu Gordanu Tadić da ovaj slučaj upravo bude tačka s koje se kreće u ozbiljniji pristup ovoj najvažnijoj temi za dugoročan i stabilan mir u BiH.“

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!