Naša stranka | Mirjana Marinković-Lepić: HDZ-u je dobar samo onaj izborni zakon koji će garantovati Čovićev izbor
  • Početna
  • Novosti
  • Mirjana Marinković-Lepić: HDZ-u je dobar samo onaj izborni zakon koji će garantovati Čovićev izbor
Mirjana Marinković-Lepić: HDZ-u je dobar samo onaj izborni zakon koji će garantovati Čovićev izbor

Mirjana Marinković-Lepić: HDZ-u je dobar samo onaj izborni zakon koji će garantovati Čovićev izbor

10.05.2022.

U saopštenju HDZ izdatom nakon sjednice Predsjedništva ove stranke iznijet je niz neistina sa ciljem obmanjivanja javnosti, a u vezi sa predstojećim izborima, sastavom Centralne izborne komisije, ustavnom i izbornom reformom.

Krenimo redom:

Održavanje sjednice na Dan Evrope, a istovremeno djelovanje protiv evropskih vrijednosti je klasična podvala građanima BiH, jer ništa od onoga što zagovara HDZ nema veze s evropskim vrijednostima.

HDZ poziva na stabilizaciju političke situacije, postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Političku situaciju je destabilizovao upravo HDZ, svojim prijedlozima Izbornog zakona, koji promovišu nejednaku vrijednost glasa i očito nastojanje da se obezbijedi član Predsjedništva koji dolazi iz stranaka koje se okupljaju u Udruženju građana nazvanom Hrvatski narodni sabor. Politička prava Hrvata nisu prekršena ni u jednom segmentu ni sadašnjim Izbornim zakonom, niti Ustavom Bosne o Hercegovine. U Federaciji se biraju Bošnjak i Hrvat i svi građani Federacije BiH glasaju za jednog od njih, dakle, i Srbi, pripadnici nacionalnih manjina, Ostali... Članovi Predsjedništva nisu predstavnici naroda, već građana, tako da je pozivanje na konstitutivnost i predstavljanje naroda, opet, podvala i obmana javnosti. Prijedlog da se u nekoliko kantona s većinskim hrvatskim življem odlučuje o članu Predsjedništva - Hrvatu ni po čemu nije evropska vrijednost, već upravo suprotno, protivan je načelu jednakog biračkog prava.

Izmjene Izbornog zakona jesu jedan od prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i jedino je to tačno. No, zakon mora biti u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama i zasnovan na poštivanju aktivnog i pasivnog biračkog prava svih građana Bosne i Hercegovine, kako to nalažu i presude Evropskog suda za ljudska prava. Predložene izmjene su daleko od toga, posebno u kontekstu prijedloga HDZ-a o unošenju nacionalnosti u lične dokumente građana.

HDZ može smatrati o svakom pitanju šta želi, ali ne može pobijati odluke sudova u Bosni i Hercegovini. Sud BiH je potvrdio da su članovi CIK-a izabrani u skladu sa zakonom, a u najmanju ruku je nekorektno plasirati takve izjave u javnosti. Opet, obmana.

U slučajevima izbornih krađa postoje pravni lijekovi, a sastav  CIK-a  dovoditi u vezu sa krađama i tvrditi da se CIK stavio „na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost“ je opasno i ničim potkrijepljeno. Izbori su raspisani u skladu sa postojećim Izbornim zakonom, na osnovu kojeg je Dragan Čović dva puta biran u Predsjedništvo i koji tada nije bio manjkav i nije kršio prava Hrvata.

Manipulacije su jedino što je HDZ-u preostalo s obzirom na činjenicu da su ostali uskraćeni za podršku od strane međunarodne zajednice, odnosno onog dijela Evrope koji istinski promoviše ljudska prava i želi napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji. No, raskrinkavanje laži i obmana je prioritetan zadatak svih onih koji žele normalnu i evropsku BiH. Građanima se moraju pružiti argumenti, umjesto dobro upakovanih floskula koje slušamo već nekoliko godina.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!