Naša stranka | Mirela Trepanić-Grbešić: Porodilje u TK se s pravom pitaju gdje su obećane naknade
  • Početna
  • Novosti
  • Mirela Trepanić-Grbešić: Porodilje u TK se s pravom pitaju gdje su obećane naknade
Mirela Trepanić-Grbešić: Porodilje u TK se s pravom pitaju gdje su obećane naknade

Mirela Trepanić-Grbešić: Porodilje u TK se s pravom pitaju gdje su obećane naknade

16.01.2023.

Tuzlanski kanton je poslije sarajevskog prvi uveo naknade majkama porodiljama i to 12 mjeseci u iznosu 1.000 KM. Zakon je na snazi od aprila 2022. i za njegovo sprovođenje su osigurana sredstva u budžetu. 

Međutim, po usvajanju izmjena zakona na hitnoj sjednici 31.10. kada se usvojila izmjena gdje dio sredstava za porodiljske naknade dolazi sa federalnog nivoa, a ostatak do 1000 KM sa kantonalnog nivoa, dolazi do komplikacija zbog kojih porodilje sa TK nisu primile svoje Zakonom predviđene naknade za dva posljednja mjeseca prošle godine. 

Kako je navela bivša zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, Mirela Trepanić – Grbešić, dva mjeseca Vlada TK i resorno ministarstvo nisu bili u stanju da pripreme primjenu novog zakona, odnosno obračuna za isplatu porodiljama. 

“Porodilje se s pravom pitaju gdje su njihovu novci? Zbog nesposobnosti i nerada Vlade TK, kao i resornog ministarstva, čekalo se do zadnje sedmice decembra da pošalju upute Centrima za socijalni rad o novim procedurama i izdavanju novih rješenja za ostvarivanje prava. Zvuči nevjerovatno da je određenom broju porodilja rečeno da neće dobiti isplatu za novembar i decembar zbog nedostavljanja dokumentacije. Kako su mogle dostaviti kada ni svi Centri nisu pozivali porodilje da obnove dokumentaciju kako bi ostvarile svoje pravo.

Ispred Naše stranke TK tražim od resornog ministarstva da prekine nastalu diskriminaciju porodilja, te da sve one moraju biti tretirane isto i dobiti svoju porodiljsku naknadu predviđenu zakonom. Nisu porodilje krive za nečiji nerad, nesposobnost i neodgovorno ponašanje!” zaključila je Mirela Trepanić – Grbešić. 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!