Naša stranka | Mirela Trepanić Grbešić: Djevojčice u TK imaju izbor da žive bez rizika od raka grlića materice
  • Početna
  • Novosti
  • Mirela Trepanić Grbešić: Djevojčice u TK imaju izbor da žive bez rizika od raka grlića materice
Mirela Trepanić Grbešić: Djevojčice u TK imaju izbor da žive bez rizika od raka grlića materice

Mirela Trepanić Grbešić: Djevojčice u TK imaju izbor da žive bez rizika od raka grlića materice

20.11.2022.

Tuzlanski kanton dobio je 160 HPV vakcina kojima se prevenira obolijevanje od raka grlića materice. Realizacija je to inicijative koju je pokrenula Mirela Trepanić-Grbešić, zastupnica Naše stranke u prošlom sazivu Skupštine TK.

“Tuzlanski kanton je konačno dobio vakcine koje će primiti 80 djevojčica u dva navrata te time eliminirati mogućnost da nekad dobiju rak grlića materice, što je relativno čest slučaj kod žena. Svake sedmice u BiH u prosjeku tri žene umru od raka grlića materice koji je gotovo u potpunosti preventabilan. 

U 160 zemalja svijeta već deset godina vakcinisanje  dječaka i djevojčica protiv HPV virusa se efikasno sprovodi a rak izazvan ovim virusom potpuno je iskorijenjen.

Vjerujem da će interes za vakcinu biti veći te da će ih dolaziti još. Također, vakcine su došle i za ZDK i HNK, jer sam inicijativu podnijela i za cijelu FBiH u Domu naroda. U Kantonu Sarajevo vakcinacija je krenula prije, također zahvaljujući zalaganju Naše stranke. Radit ćemo da vakcina koja je skupa bude dostupna u cijeloj BiH, jer prevencija bolesti mora biti prioritet.”

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!