Naša stranka | Ministarstvo prometa i komunikacija jedno je od najvažnijih za EU integracije
  • Početna
  • Novosti
  • Ministarstvo prometa i komunikacija jedno je od najvažnijih za EU integracije
Ministarstvo prometa i komunikacija jedno je od najvažnijih za EU integracije

Ministarstvo prometa i komunikacija jedno je od najvažnijih za EU integracije

25.01.2023.

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine participirat će i Naša stranka. Njen predsjednik Edin Forto danas je imenovan za ministra prometa i komunikacija. Također, nekoliko dana prije, na prijedlog Naše stranke novinarka Duška Jurišić imenovana je za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice. Evo šta o tome kažu u Našoj stranci.

“Ministarstvo prometa i komunikacija je uz Ministarstvo pravde i Ministarstvo vanjske trgovine najvažniji resor na državnom nivou vlasti kada govorimo o usklađivanju pravne stečevine BiH s Evropskom unijom. Proevropski put BiH bit će u fokusu rada ovog Ministarstva i zato nam je izuzetna čast što ćemo kao najevropskija stranka u BiH njime upravljati. Promjene koje ćemo uvesti osjetit će građanke i građani u cijeloj BiH. Jedna od njih je digitalna transformacija što je uslov za kvalitetnije usluge građanima na svim nivoima vlasti. Građani kao fizička lica imat će koristi zbog jednostavnijeg pristupa administrativnim uslugama a firme će smanjiti troškove i pojačati svoju konkurentnost. Elektronska identifikacija i kibernetička sigurnost oblasti su od kojih zavisi dobar dio našeg ekonomskog razvoja u narednom periodu.

Također, kad je sigurnost u saobraćaju u pitanju kaskamo za Evropom. Oko 250 naših građana svake godine pogine na našim cestama. Boljim rješenjima možemo doslovno spasiti ljudske živote.

Kroz ovaj resor moramo imati obuhvatniji pristup bespovratnim sredstvima iz EU. Prethodne vlade su relativno dobro ovladale povlačenjem sredstava za koridor Vc ali je gotovo neiskorišten ostao ogroman potencijal u poljima željezničkog saobraćaja, graničnih prelaza, digitalizacije i telekomunikacija.”

Kada je riječ o Edinu Forti kao kadrovskom rješenju za ovu poziciju iz Naše stranke kažu da je Edin Forto najbolji izbor upravo zbog premijerske pozicije s koje dolazi.

“Ministarstvo saobraćaja i komunikacija obuhvata veliki broj oblasti, od spomenute digitalizacije, preko borbe protiv govora mržnje, do kontrole neba ili željezničkog saobraćaja. Tu ministar mora biti prije svega dobar menadžer koji ima sposobnost da upravlja vrlo različitim potencijalima kojima BiH raspolaže kao i stručnim kadrovima za svaku od pojedinih oblasti u svom resoru. Forto će to raditi bez problema zahvaljujući, između ostalog, premijerskom iskustvu.”

Što se tiče Duške Jurišić, iz Naše stranke su se ranije oglasili rekavši da je je ona “oličenje profesionalnosti, integriteta i hrabrosti. Uvjereni smo da će u resoru ljudskih prava, ali i Vijeću ministara BiH, biti glas ne samo Naše stranke nego ravnopravno svih građanki i građana BiH u čiju je odbranu nebrojeno puta stala.”

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!