Naša stranka | Matea Šunjić-Antoliš: Pravilno pružena prva pomoć može biti razlika između života i smrti
  • Početna
  • Novosti
  • Matea Šunjić-Antoliš: Pravilno pružena prva pomoć može biti razlika između života i smrti
Matea Šunjić-Antoliš: Pravilno pružena prva pomoć može biti razlika između života i smrti

Matea Šunjić-Antoliš: Pravilno pružena prva pomoć može biti razlika između života i smrti

07.01.2022.

Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, postavila je pitanje poznavanja prve pomoći kao predmeta u nastavni plan i program Zeničko-dobojskog kantona. Pitanje je inicirala članica Foruma mladih Naše stranke Zenice Matea Šunjić-Antoliš.
"Nesigurna svakodnevnica nije nešto što želimo za naše buduće generacije kada je u pitanju zdravlje, a pogotovo život. Smatram da bi uvođenje prve pomoći u školski sistem moglo napraviti znatnu razliku u budućnosti, kako zbog sigurnosti tako i zbog širenja osjećaja povezivanja i suosjećanja. Pravilno pružena prva pomoć može biti razlika između života i smrti. Posebno je ugrožena sigurnost djece u saobraćaju, koje su često žrtve nesreća na cesti. Iako su mnoge od ovih povreda relativno lakše prirode, u nekim slučajevima dijete ili mlada osoba u školskim prostorijama mogu zadobiti ozbiljnu ili po život opasnu povredu", poručila je Matea Šunjić-Antoliš.
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškog zavoda Zenica kažu da će se od sljedeće školske godine u osnovnim školama početi s izučavanjem sadržaja koji se odnose na mjere sigurnosti, zaštitu zdravlja i zaštitu na radu. S obzirom na to da ranije ovo nije bio slučaj i da se ne uvodi novi predmet, pratit ćemo hoće li se situacija promijeniti. Ako bude potrebno dalje ćemo reagirati. Naša krajnja intencija je uvođenje posebnog predmeta na kojem će se ovo izučavati, a ovo je samo početni korak”, poručili su iz Foruma mladih Naše stranke Zenica.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!