Naša stranka | Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?
  • Početna
  • Novosti
  • Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?
Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?

Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?

22.09.2020.

Nakon svih optužbi na račun premijera Republike Srpske Radovana Viškovića tužiteljica Gordana Tadić još uvijek šuti. Od pojavljivanja snimka na kojem zaštićeni svjedok govori o njegovoj ulozi u ratnim zločinima desile su se jednako skandalozne stvari koje su zahtijevale još promptniju reakciju.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u RS, najavio je objavljivanje imena svih svjedoka koji su po njegovom viđenju lažno svjedočili protiv lica srpske nacionalnosti osumnjičenih ili osuđenih za ratne zločine. Njegova prijetnja se, bar kad je o jednom slučaju riječ, ubrzo ostvarila. Glas Srpske je objavio inicijale zaštićenog svjedoka upravo u slučaju Višković, kao i mjesto u kojem živi. Okarakterisali su ga kao osobu s „psihičkim problemima“, a to je isto uradio i Kojić.

Glas Srpske je također objavio da je iskaz tog zaštićenog svjedoka odbačen kao lažan.

Za ove situacije najkrivlji su šutnja i nerad Tužilaštva. Tužiteljica Tadić mora javnosti odgovoriti da li će se baviti svojim poslom ili ga je prepustila organizacijama i medijima u službi režima Milorada Dodika. Oni odlučuju čiji je iskaz valjan, a čiji ne, zaštićene svjedoke proglašavaju bolesnicima i obavještavaju nas da li je neki iskaz odbačen ili prihvaćen kao validan. Čisto da znamo da li više od Tužiteljstva kojem je ona na čelu možemo imati bilo kakvih očekivanja.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!