Naša stranka | Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?
  • Početna
  • Novosti
  • Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?
Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?

Marinković Lepić: Da li je istraga ratnih zločina prepuštena medijima i organizacijama u službi Milorada Dodika?

22.09.2020.

Nakon svih optužbi na račun premijera Republike Srpske Radovana Viškovića tužiteljica Gordana Tadić još uvijek šuti. Od pojavljivanja snimka na kojem zaštićeni svjedok govori o njegovoj ulozi u ratnim zločinima desile su se jednako skandalozne stvari koje su zahtijevale još promptniju reakciju.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u RS, najavio je objavljivanje imena svih svjedoka koji su po njegovom viđenju lažno svjedočili protiv lica srpske nacionalnosti osumnjičenih ili osuđenih za ratne zločine. Njegova prijetnja se, bar kad je o jednom slučaju riječ, ubrzo ostvarila. Glas Srpske je objavio inicijale zaštićenog svjedoka upravo u slučaju Višković, kao i mjesto u kojem živi. Okarakterisali su ga kao osobu s „psihičkim problemima“, a to je isto uradio i Kojić.

Glas Srpske je također objavio da je iskaz tog zaštićenog svjedoka odbačen kao lažan.

Za ove situacije najkrivlji su šutnja i nerad Tužilaštva. Tužiteljica Tadić mora javnosti odgovoriti da li će se baviti svojim poslom ili ga je prepustila organizacijama i medijima u službi režima Milorada Dodika. Oni odlučuju čiji je iskaz valjan, a čiji ne, zaštićene svjedoke proglašavaju bolesnicima i obavještavaju nas da li je neki iskaz odbačen ili prihvaćen kao validan. Čisto da znamo da li više od Tužiteljstva kojem je ona na čelu možemo imati bilo kakvih očekivanja.