Naša stranka | Klub zastupnika NS u Parlamentu FBiH: Svrha pojedinih ministarstava je dovedena u pitanje mizerno malim sredstvima izdvojenim za njihov rad
  • Početna
  • Novosti
  • Klub zastupnika NS u Parlamentu FBiH: Svrha pojedinih ministarstava je dovedena u pitanje mizerno malim sredstvima izdvojenim za njihov rad
Klub zastupnika NS u Parlamentu FBiH: Svrha pojedinih ministarstava je dovedena u pitanje mizerno malim sredstvima izdvojenim za njihov rad

Klub zastupnika NS u Parlamentu FBiH: Svrha pojedinih ministarstava je dovedena u pitanje mizerno malim sredstvima izdvojenim za njihov rad

30.12.2020.

Klub Naše stranke u Parlamentu FBiH jučer je uputio 30 amandmana s ciljem da raspodjelu budžetskih sredstava učini pravednijom i kvalitetnijom. Oblasti koje su ovi amandmani pokrili kreću se od socijalnih i zdravstvenih pitanja, poput nabavke vakcina protiv bolesti COVID-19, implementacije Zakona o podršci obitelji sa djecom, kontinuiranog i neometanog rad sigurnih kuća, refundacije troškova postupaka biomedicinski pomognute oplodnje; preko kulture, nauke i sporta: izrada projekta registracije nacionalnih spomenika i drugih zaštićenih dobara na prostoru Federacije BiH, izgradnja sportske dvorane u Gračanici i bob staze na Trebeviću, analize nalaza PISA i TIMSS testiranja, podrške institucijama nauke i kulture od značaja za BiH; do sredstava za poboljšanje transparentnosti rada Vlade FBiH i specijalne revizije pojedinih federalnih institucija.

Svi amandmani su odbijeni, iako sredstva postoje ovakvim budžetom neadekvatno su raspoređena. Usvajanjem budžeta kojim se ignoriše mišljenje građana, struke i parlamentaraca Vlada će nastaviti enormnim sredstvima finansirati fiktivne projekte, višemilionskim iznosima nabavljati opremu, povećavati sredstva uredima premijera i dopremijera za netransparentno trošenje po njihovom vlastitom nahođenju, itd.

Osim što je budžet nekvalitetan, on je i protivzakonito upućen u proceduru. Ovo je treći budžet koji se usvaja po ustaljenoj hitnoj proceduri u kojoj Vlada ne vodi javnu raspravu i ne sluša savjete stručnjaka. Čak i ne čita amandmane nego ih za vrlo kratko vrijeme, u pauzi sjednice, sve odbije.

Pojedini resori su u potpunosti zapušteni, a ministri su tek ikebane plaćene upravo da šute o uništavanju onoga za šta bi trebali biti odgovorni. Postojanje pojedinih ministarstava, s obzirom na budžetska sredstva izdvojena za njihov rad, dovodi se u pitanje. Takva su ministarstva kulture i obrazovanja, ali i prostornog uređenja za čiji je rad u narednoj godini planirano tek 700 KM. Dakle, imamo slučajeve gdje će za plate uposlenika pojedinih ministarstava biti uplaćeno nemjerljivo više nego u projekte koje bi trebali da provode.

Sve navedeno govori da Vlada, osim što nema nikakvu odgovornost prema građanima, istovremeno svrha samoj sebi i radi na štetu Federacije. 

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!